Leikkivinkit / Lelusuositukset / Taaperon jutut

Leikkivinkkejä yksivuotiaalle

Tässä tekstissä on leikkivinkkien lisäksi esittelyssä kaikki taaperon lelut. Paitsi että… eipäs olekaan, sillä osa näistä on jo laitettu “lelukierrätyksessä” vauvaleluihin ja uusia on kotiutunut meille.. Olin vähän hölmö, kun otin nämä kuvat ennen joulua ja joulupukin käytyä leikkihuone menikin vähän uusiksi lahjaksi saatujen lelujen tieltä. Tämä teksti on roikkunut sieltä asti ja nyt vasta saan tämän julkaistuksi……

Tätä tekstiä ei voi kirjoittaa ilman Duplojen mainitsemista.

Leikkiruuat tuntuvat olevan Mimmillä aina leikeissä. Puiset hedelmät ja puinen lääkärisetti olivatkin Mimmin joululahjoista suosituimpia. Kotileikki ja lääkärileikki, ravintolaleikki ja kauppaleikki, siinä Mimmin kokemusmaailma sitten oikeastaan onkin. Lapsi leikkii yleensä asioita, jotka hän on itse kokenut ja joita haluaa käsitellä. Vauvan nukuttaminen, syöttäminen, tiskaus ja ruokien tarjoilu ovat meillä vakiona leikki-repertuaarissa. Kerrasta toiseen Mimmi jaksaa ihastua, kun hörppään hänen tarjoamastaan kahvikupista.

On se jännä, että nämä kaksi DIY-lelua kiehtovat edelleen taaperoa niin paljon. Nämä ja jumppapallon pumpun letku. Mikä niissä on? Tavallinen pullo, jossa on nappeja? Entinen karkkipurkki täynnä pilttipurkin kansia? Ohjeet muistipelin askarteluun löydät muuten täältä.

Pallot ovat sellainen väline, että taaperoni innostuu niistä aina! SIIS AINA! Mulla on messevä kokoelma erilaisia terapiapalloja ja niillä teemme heittoharjoituksia koriin. Huvittaa hieman tuo taaperon luonne, hän välttelee epäonnistumista heittämällä aina niin läheltä, että varmasti onnistuu.. Majaleikit ovat nyt TODELLA muodissa. Hän tykkää rakentaa erilaisia majoja ja mennä piiloon ja näitä hän leikkii aina isin kanssa.

Musiikki on Mimmille hurjan tärkeää. Hän kuitenkin enemmän laulaa ja tanssii kuin soittaa. Peruspäiväämme kuuluu aina vähintään yksi cd-levyllinen Muumi musaa, Pikku Papua ja Vauvan Vaakaa. Usein teemme mini “kotimuskarin” eli lähinnä vaan kokeilemme soittimia ja nimeämme niitä. Tämä oli vielä yksivuotiaan mielestä parasta maailmassa, mutta nyt Mimmi lähinnä kokeilee kaikki soittimet läpi ja siirtyy muihin touhuihin. Paitsi nokkahuilun nähdessään.. Silloin hän kulkee kuin mikäkin pillipiipari ympäri taloa ja kiduttaa meitä vanhempia (ja todennäköisesti myös naapureita) kimeällä soitannallaan.. Nokkahuilu on mieheni vanha, mutta tästä sain inspiraation! Jos vaan ikinä Mimmi innostuu, niin ostan hänelle OIKEAN nokkahuilun ja hän pääsee huilutunneille! Miten ihanaa olisi, jos hän soittaisi alttonokkahuilua! <3

Koska Duplot ovat olleet meillä niin suosittuja, ovat nämä jättilegot jääneet meillä hieman paitsioon. Onhan Mimmi niilläkin rakennellut mutta usein hän pyytää mieluummin tavalliset Duplot, koska niissä on hahmoja, eläimiä ja tavaroita. Meitä mieheni kanssa harmitti, meistä nämä olisivat olleet kivat.. Ja sitten, yksi päivä ihan out of nowhere Mimmi alkoi rakentaa näistä ISOA tornia. Nytkin tätä kirjoittaessa hän on rakentanut erikoisen muodostelman, joka on 60cm korkea. Miehen tullessa huoneeseen ja tokaisi, että no ei tainnut taapero tuota itse rakentaa.. Mutta kun rakensi! Nyt VIHDOIN hän on siis innostunut rakentelusta oikein kunnolla, mikä ihana tyttö!

Muovailuvälineet laitan säännöllisesti pannaan, sillä vielä tänäkin päivänä taapero koittaa välillä maistella muovailuvahaa (ohjeen DIY taikinaan löydät tästä). Scleichin eläimiä en ole itseasiassa vielä antanut kunnolla leikkeihin, vaan ne ovat enemmän sellaisia vierailevia tähtiä. Muovieläimissä tuntuu kiinnostavan erityisesti perhesuhteet; kuka on kenenkin isä, kuka kenen äiti. Huvittavaa oli, kun Mimmi etsi rewantiikeri (valkoinen tiikeri) perheeseen äitiä ja valitsi sitten seepran, koska se ilmeisesti sopi parhaiten perheen väreihin.. (MIKSEI LEIJONA KELVANNUT??)

Kaikenlaiset “pulmapelit” yms. olivat meillä pitkään ihan “out”. Mimmi ei tehnyt niitä YHTÄÄN. Ja sitten, yksi päivä hän kiinnostui niistä ihan tosi paljon! Syynä oli kenties ne, että veimme muotolaatikon isin työhuoneeseen, jossa Mimmi saa leikkiä vain harvoin. Sitten hän yhtäkkiä rakastui palikoihin ja tällaisiin “abstrakteihin” leluihin palavasti! Näistä syntyi selvästi rakkaus palapeleihin.

Palikat, ah nuo hienomotoriikan ja avaruudellisen hahmottamisen klassikkovälineet! Mua on himottanut ostaa taaperolle myös sellaiset palikat, jotka liittyvät magneetilla toisiinsa mutta kyllä nää tavalliset palikat vaan edelleen on parasta harjoitusta pettymyksen siedolle yms. Mimmi tekee kyllä torneja ja pyytää mua rakentamaan esim. linnan mutta hänelle erityisen tärkeitä ovat nuo puiset maatuskat, jotka seikkailevat palikoiden kanssa leikeissä. Hän tekee palikoista niille sängyn, ne laskevat palikkapulkalla, keinuvat sateenkaarikeinussa ja syövät palikkaruokaa. Kotiteema on Mimmille tärkeä. Usein viihdytän itseäni palikkaleikin aikana esim. lajittelemalla palikoita värien mukaan tai tekemällä omia rakennelmia, jotka taapero usein (tahattomasti) tuhoaa.

Autoleikit kiinnostavat kovasti. Mulla on haaveena kerätä myös Brion junarataa mutta meillä on jo niin paljon ajoneuvoja, että näilläkin saa kivat liikenneleikit aikaiseksi. Se olisi kuitenkin toivelistalla! Haaveilen myös Grimmsin autoista, koska niihin saa ukkeleita kyytiin. Mimmi laittaa usein kuvassa näkyvään asuntovaunuun pienen maatuska-vauvan nukkumaan.

Nuppipalapelit jäivät meiltä pois käytöstä 1v7kk ikäisenä, kun ne alkoivat olla liian helppoja Mimmille. Pelasimme tuolla Spiren palapelillä tosin myös todella hauskaa muistipelivariaatiota pitkään. Haaparepun eläinpalapelin palat taas pääsivät mukaan hahmoleikkiin, sillä palat ovat niin paksuja, että pysyvät pystyssä. Suoraan sanottuna, palapelit on yksi mun lempparileluista.. Nimittäin siinä saan itse olla vähän niin kuin “aivot narikkaan” tyylillä ja huudahdella vaan “yritäpä vielä uudestaan”, “hei sehän sopii siihen!”, “jätetään se vielä odottamaan” ja “hienosti sä harjoittelet palapelin tekoa!”. Nyt 1v9kk Mimmi tekee 12-20 palan palapelejä ja tykkää niistä kovasti!

Tässäpä tällaista koontia meidän yksivuotiaan suosikkileluista. Ja onhan niitä muitakin. kylpylelut, ulkolelut ja sen sellaiset. Kuvista puuttuvat myös Mimmin suosikkilelut, nuket tarvikkeineen. Ehkä niistä tuleekin sitten oma koonti!

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kun oma lapsi ärsyttää

19 toukokuun, 2021

Kuulumisia toukokuulta

1 kesäkuun, 2021