Lastenvaatteet

Asiaa lastenvaatteista

Huomatkaa esikoinen pöydän alla (ei halunnut tulla mukaan kuvaan) mutta kuvassa siis Lyylin lemppariasu tällä hetkellä!

Olen huomannut jännän trendin viime aikoina. Yhä useampi vaatemerkki on lopettanut lastenvaatteiden myynnin ja keskittynyt vain naisten vaatteisiin. Näitä esimerkkejä löytyy jonkin verran, aina Aarrelabel on painottunut naisten vaatteisiin, legendaarinen, Hujaus jätti imetysvaatteet ja lastenvaatteet pois mallistosta, lastenvaatteistaan tunnettu NOSH jätti ne kokonaan pois valikoimasta, Viljava lopetti lastenvaatteiden valmistuksen kannattamattomana, Kauneven ihanat merinovillavaatteet ovat parhaillaan loppuunmyynnissä kustannusten nousun vuoksi. Moni pienempi yritys on myös lopettanut viime vuosina pandemian ja valmistuskustannusten nousun vuoksi. Samaan aikaan kauppakeskuksiin tuntuu pesiytyvän entistä enemmän 3 euron bodeja myyviä random-ketjuja, miten tämä on mahdollista? Yök! Ja ei siksi, että vaatteet eivät olisi nättejä mutta laatu on kehnoa ja jälleenmyyntiarvo olematon. Miten vastuullinen voi puuvillavaate olla, jos sitä myydään kuluttajalle vitosella?

Huomaan, että kun vaikka NOSH lopetti lastenvaatteiden myynnin, mun kiinnostus hävisi lähes kokonaan enkä ole enää selaillut naisten vaatteita lainkaan. Hujaukselta onnistuin onneksi hamstraamaan imetysvaatteita, he tekivät brändiuudistuksen ja siirtyivät mukaviin housuihin (joiden tyytyväinen käyttäjä myös olen, olin viime kesänä myös Hujauksen mallina!).

En tiedä miksi, mutta kaikenlaiset yritysten lopettamisuutiset saavat mut surulliseksi. Olen onneksi huomannut, että monet ompelijat tekevät edelleen lastenvaatteita ja onko parempaa tapaa kuluttaa vaatteita, kuin ostaa niitä tilauksesta?

Onneksi on vielä Kaiko ja Metsola. Heidän lastenvaatteensa ovat sellaisia, joiden laatuun luotan. Olen tykästynyt kovan Hima Clothing pellavavaatteisiin (parhaita kesällä!). Papun ja Blaan collegevaatteet ovat meillä kovassa käytössä. Sitten meillä on tietenkin paljon second handia (merkkiä ja merkitöntä, kotimaista ja ulkomaista). Myönnän, että jos vaikka Kaiko lopettaisi lastenvaatteiden valmistuksen kokonaan, kiinnostukseni myös naisten vaatteita kohtaan vähenisi. Kaikon vahvuus on mielestäni nimenomaan samistelukuosit lapsille ja aikuisille.

Ajattelinkin listata nyt taas kerran mun lastenvaatelempparit ja parhaista parhaat kotimaiset suosikit vaatekategorioittain. Koska haluan olla rehellinen, otan mukaan myös muut kuin kotimaiset lastenvaatteet. Mittareina käytän ulkonäköä, puettavuutta, lasten mielipiteitä, materiaalia, käytännöllisyyttä, huollettavuutta ja sitä kautta myös vastuullisuutta. Nämä ovat tietenkin vain mielipiteitä, eivät totuuksia.

ULKOVAATTEET

 • Parhaat toppavaatteet: Molon haalareiden ominaisuudet ovat mielestäni edelleen parhaat. Olen ostanut haalareita pelkästään käytettyinä. Suurin osa meidän toppavaatteista on kuitenkin Reimaa.
 • Parhaat softhell-vaatteet: Meillä on kaikki softhell vaatteet käytettyjä ollut tähän mennessä mutta luotan näissä Reimaan eniten hyvän suunnittelun vuoksi (esim. polvissa ja pepussa mustat vahvikkeet) sekä Name It:iin, joka on hyvä perushaalari.
 • Parhaat sadevaatteet: Kuling on kyllä hyvä mutta oma suosikkini on Ticket to Heaven
 • Parhaat kumisaappaat: Meillä kokeilluista oma suosikki on Tretorn mutta sanoisin, että kumisaappaissa menee saappaat kuin saappaat
 • Parhaat hanskat: Meillä on käytössä Reiman Askare välikausihanskat ja ne on musta huiput! Toppahanskoissa myös Reima ollut ihan hyvä (villavuori!) mutta edelleen fanitan hieman Elsa Pitkäsiä. Ja kyllä, Jonathan kolmannella sijalla ainakin välikausihanskoissa
 • Parhaat kuoripuvut: suoraan sanottuna en ole löytänyt vielä täydellistä kuoripukua mutta ensi kevääksi meillä on Reimaa tulossa. [Antisuositus: Ainakin sen voin sanoa, että Gugguu meni päiväkotikäytössä hurjaan kuntoon!]
 • Parhaat pipot: Kyllä ne Metsola merino- ja puuvillapipot on vaan parhaita! Trikoopipoissa meillä on ihanat Kaikon unikkokuosiset käytössä
 • Paras kypärämyssy: Tässä ei ole sijaa millekään muulle, kuin Mainion IHAN PARHAILLE kaksinkertaisille tupsukypärämyssyille.
 • Parhaat välivaatteet: suosin kotimaisen Johanna K. Designin merinovillavaatteita, koska ne eivät kutita (olen tehnyt aiemmin heidän kanssaan yhteistyötä).
 • Parhaat kengät: Froddot ovat nousseet mun ehdottomiksi lemppareiksi!
 • Parhaat kaulurit: Kaikon merinovillakauluri on noussut esikoisen suosikiksi

SISÄVAATTEET

 • Parhaat sukat: edelleen ja aina vaan Polarn o. Pyret jarrusukat, isommille ei ole vielä kokemusta!
 • Parhaat mekot: Kaikon mekot on aivan käsittämättömän kauniita pienille!
 • Parhaat paidat: Metsolan ja Kaikon paidat ovat meillä käytössä arjessa ja päiväkodissa, myös Lindexin ribbipaidat ovat hyviä.
 • Parhaat legginssit: Tykkään kanssa ehkä eniten Kaikon legginsseistä mutta kyllä Papun vaatteet ovat pitkäkestoisempia!
 • Parhaat collegevaatteet: ehdottomasti Blaa on ihana mutta Papun housut myös best!
 • Parhaat bodyt: Metsolan kuosit on musta kauniita vauvalle ja yksivärisissä suosisin aina ribbibodeja, jos mahdollista!
 • Parhaat vauvan housut: mikä vaan, missä on sellainen leveä ribbikaistale masun kohdalla
 • Parhaat yöpuvut: terälliset – ei ole Hilla Clothing voittanutta, tavalliset pyjamat – Metsola, Kaiko, Aarrelabel pöllöpyjamat, parhaat yömekot – Polarn o. Pyret. Kiinnitä huomiota käännettäviin resoreihin, jotka tuovat huomattavasti käyttöikää varsinkin pienillä
 • Parhaat juhlavaatteet: Hima Clothing pellava ja Pixie Dust hamppumekot ovat todella kestäviä ja sietävät hyvin tahranpoistoa, Pomp De Luxilla on parhaat prinsessaröyhelöt
 • Parhaat kesävaatteet: Metsolan ja Kaikon kuosit on musta ihanimpia, viime kesän pastellivärit olivat erityisesti mun mieleen ja harmittaa, kun en niitä hamstannut.. Musliinikangas ja pellava ovat materiaaleja, joita kannattaa pitää silmällä
 • Parhaat merinovillavaatteet sisäkäyttöön: Metsolan ribbimerinolegginssit ovat ihan parhaat ja samoin Johanna K:n villahousut ovat meidän lasten suosikkeja.
 • Parhaat alushousut: ei ole Lindexin alkkareita voittanutta

Listaa sun omat suosikit, puuttuuko listasta jotakin? Kuulisin mielelläni teidän lemppareista!

terkuin Heini

Comments

Ompelija
28 helmikuun, 2023 at 10:54 am

Hei ketä kiinnostaisi uniikit käsityönä valmistetut lasten ja aikuisten vaatteet ja asusteet, käykää vastaamassa kyselyyn jossa ostaja kuntaa, myyntiä aloitteleva ompelija. Vastauksiin menee aikaa noin 2 minuuttia, jos haluaa vastata avoimeen kysymykseen ja tarkentaa vastauksia tai toiveita niin silloinkin maksimissaan 10 minuuttia.
https://link.webropolsurveys.com/S/44D3D9E090B06645Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

DIY smash the cake -kuvaukset

31 tammikuun, 2023

Miten sujuu ostolakko?

8 helmikuun, 2023