Lastenvaatteet

Joulun asuja vai joulu-Nasuja?

Mimmi on pukeutunut nyt erilaisiin joulu- ja tonttuasuihin viimeisen kuukauden päivittäin. Tonttumekko ja perinteiset tonttulakit ovat olleet supersuosittuja.

Olen tarkka tyttöjen pukeutumisesta, sillä en itsekään valitse vaatteitani summan mutikassa. Annan kuitenkin Mimmille paljon valinnanvaraa. Yksi päivä hän lähti päiväkotiin kulahtaneissa merinovilla-alushousuissa ja tontun rooliasussa. Asu sai tietenkin ihastelua henkilökunnalla mutta myös muilta lapsilta. Nauratti, kun näytin näitä kuutta asua hänelle ja kysyin, mikä näistä olisi kaikista ihanin jouluksi? Hän vastasi pohtivasti ja tyynesti, “hmm.. ei kyllä mikään näistä” Kiitos rakas lapseni.

Itselleni ajatus siitä, että joka vuosi ostettaisiin lapsille samanlaiset yöpuvut tai identtiset jouluasut tuntuu hieman vieraalta. Sen sijaan teen hankintoja sillä ajatuksella, että värit sopivat yhteen. Eli “mätsään” kyllä vaatteita keskenään mutta en ole tarkka siitä, että niiden tarvitsisi olla identtisiä. Toisaalta Mummini ompeli meille – minulle ja siskolleni – usein samistelumekkoja. Sain yhden niistä tänä vuonna äidiltäni ja välittömästi kun näin sen, silmistäni purkautuivat kyyneleet. Mieleen tuli Mummi ompeluhuoneessa, saumurin raksuttaessa. Pyörin ympärillä, joskus leikin nuppineuloilla, joskus luin kirjaa.

Kuten kaikki tietävät jo tähän mennessä, tykkään ihan hurjasti Kaikon vaatteista niiden laadun ja tyylin takia. Esimerkiksi bambi-kuosi on sellainen, että se on kestänyt hyvin aikaa, käy ihanasti pojalle sekä tytölle ja on helposti sovitettavissa muihin väreihin. Bambi-kuosi on sellainen, että se myydään nettikirppareilla hetkessä ja tämän olen ostanut Pienelle.fi-verkkokaupasta.

Marimekon paita taitaa olla yksi ainoita vaatteita, joita Mimmi on koskaan pyytänyt itselleen kaupasta/kirpparilta. Yleensä kun vaatteet vain ilmestyvät hänen vaatekaappiinsa, onhan hän vielä 3-vuotias. Tämä onkin yksi harvoja vaatteita, jotka olen hänelle ostanut uutena. Punainen väri jostain syystä puhuttelee vuosien tauon jälkeen. Onko syynä perinteet, lapsuuden muistot, turvallisuuden tunteen hakeminen vai mikä?

Meillä on myös valtava määrä jouluisia asuja käytettynä, sillä olen saanut niitä perheystävältämme, jolla on kaksi joulun tienoilla syntynyttä tyttöä. Heillä on aina fiilistelty joulua ja erilaisia jouluasuja olemme saaneet heiltä paljon. Näitä kuvatessa niistä moni olikin juuri pyykissä, koska todellakin Mimmi pukee aina jouluasut päällensä, kun vain mahdollista. Monet “jouluneuleet” ovat kuitenkin meillä sellaisia, että niitä tulisi käytettyä muutenkin, esim. vaaleanpunainen bambi-neule tai tämä tummanpunainen puuvillaneule ovat olleet käytössä syksystä asti.

Tämä “Onni-ja-Enni”-mekoksi ristitty second hand Marimekko on yksi omista ja Mimmin suosikeista. Se on super-pehmeä, ajaton ja todella kaunis malli. Mukavuus on mielestäni yksi tärkeimpiä asioita lasten juhlapukeutumisessa. Suomessa onneksi yleensä ottaen lapset puetaan todella järkevästi, mukavasti ja käytännöllisesti muutenkin kuin ulkovaatteissa.

Aistiyliherkälle lapselle vaatimus tonttulakin pukemisesta muutenkin jännittävänä päivänä voi olla aivan liikaa. Kannattaako tällaisesta asiasta käydä kinaa joulupäivänä? Mielestäni EHDOTTOMASTI EI! Ja jokainen tietää, että kouluikäiset ja varhaisteinit eivät välttämättä ilahdu sävy sävyyn olevista asuista ja pyjamista. Mutta kannattaa kysyä silti, voihan olla, että ilahtuvatkin 😉

Meillä kävi tässä viikko sitten niin, että jouduimme siskon kanssa jonkinlaisen ompelumanian kouriin. Teimme lapsille yhteensä NELJÄTOISTA vaatetta sekä yhdet nuken legginssit! Kaikon kankaasta syntyi mm. nämä yöpuvut ja söpö mekko Lyylille. Mekon suunnitelin ihan itse! Katsoin Mimmin vanhasta mekosta hieman mallia ja leikkasin kaavat sanomalehdestä vapaalla kädellä. Välillä tässä mun luovassa kaavojen suunnittelu-prosessissa tuli myös rehellisiä kämmejä, joiden takia legginssien lahkeet olivatkin eri kokoisia ja niin pois päin.. Mutta olen todella tyytyväinen lopputulokseen!

Näistä yömekoista tuli mun mielestä tosi söpöt! Äiti piirsi kaavat Mimmin tän hetkisen yömekon perusteella ja päätettiin tehdä reilu koko. Molemmat tytöt ovatkin jo nukkuneet näissä, vaikka toisaalta yömekot ovatkin ehkä enemmän kesäisiä kuin jouluisia. Meillä on kuitenkin aivan liian ihanat Aarrelabelin pöllöpyjamat viime vuodelta, joten samistelu on jo taattu. Mimmin vanha jouluinen Muumi-yökkäri on myös päässyt jo sovitukseen mutta 80 kokoa käyttävälle vauvalle koko 92 on kyllä melkoisen reilu ;D

JOS pitää valita, pukeidummeko jouluasuihin vai jouluNASUIKSI, valitsen ehdottomasti jälkimmäisen. Rentous menee muun edelle. Katsotaan, minkä lukuisista asuvaihtoehdoista Mimmi valitsee huomenna jouluaatoksi?

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä vauvalle joululahjaksi?

21 joulukuun, 2022

Joulun kuulumisia

27 joulukuun, 2022