Odotus / Vain äitylijutut

Raskaushieronta

*hieronta saatu Marianna Paavola – Koulutettu hieroja

RV 31 ei ole tullut yksin

Oi, mistä aloittaisin. No aloitan kipeistä pakaroista, jumiutuneesta alaselästä, turvonneista jaloista ja kumarasta niskasta. Ja nämä kaikki vain sen takia, että kannan sisälläni pientä ihmettä, rakasta lastani, pientä tammikuista.

Viime raskaudessa olivat lujalla polvet, nilkat ja olkapäät. Selkä pysyi hyvässä kunnossa. Nyt taas toisinpäin. Tunnen, kuinka pakarani ovat kiristyneet (ei sillä lailla oikeista paikoista) päivä päivältä, kuinka se vaikuttaa kävelyyni. Kesäkuista odottaessa kävin ihanissa hemmotteluhoidoissa ja nautin spa-hetkistä jalkahoitojen ja vartalohoitojen kautta. Nyt haluan mieluummin panostaa toimintakykyyn, siihen, että pääsen liikkumaan normaalisti, että turhat jumit eivät vaivaisi.

Kouvola ei tarjonnut suoraan raskaushierontaa, joten päätin laajentaa hakuani. Sopiva paikka löytyikin Kotkan puolelta, jonne ajoin n. 40 minuuttia Kouvolan keskustasta. Marianne kertoi, että hänellä käy asiakkaita laajalti noin viidenkymmenen kilometrin säteeltä Kotkan lisäksi Haminasta, Kouvolasta, Virolahdelta ja Porvoosta asti. Jotkut käyvät vain kerran tietyn vaivan vuoksi mutta useimmat palaavat viimeistään parin viikon päästä uudestaan ja jatkavat hieronnassa käymistä myös vauvan synnyttyä. Toiset aloittavat jo alkuraskaudesta ja käyvät koko raskausajan vaikkapa kerran kuussa, toiset käyvät loppuraskauden ajan kerran viikossa. Mulle tuli itselleni heti sellainen olo, että kyllä tänne haluan uudestaan. Raskaushierontaan voi mennä ihan sinne 41+ viikoille asti, jos siltä tuntuu ja vointi sen sallii. Musta oli myös kiva kuulla, että Mariannelta voi aina kysyä, jos asia mietityttää mutta tyypillisin aika jolloin odottajat raskaushierontaan halajavat ovat raskausviikoilla 28-31.

Kyselin, onko raskaushieronnalle mitään estettä, vaikkapa jos on raskausdiabetes tai muuta. Jos raskaus on ollut säännöllinen ja vaikkapa seurantakäynnit äitiyspoliklinikalla ovat toteutuneet suunnitellusti, estettä raskaushieronnalle ei ole. Marianne kertoi kyselevänsä aina käynnin aluksi vointia ja mahdollisia supisteluja, jotta voidaan huomioida ne hieronnassa. Hieronnassa käydään läpi isoja lihasryhmiä lempeästi ja äidin (ja masuvauvan) vointia kuulostellen. Mua mietitytti etukäteen myös hieronta-asento, ollaanko istualtaan, kyljellään, makuultaan vai miten päin. Koska vatsamakuu ei ole raskaana olevalle vaihtoehtona ainakaan loppuraskaudesta, asento tuetaan mahdollisimman hyväksi erikoistyynyillä kylkimakuulla. Olkapäät saivat levätä ja mitään paikkaa ei tarvinnut jännittää. Se oli ihanaa.

Raskaushieronta oli hyvin kokonaisvaltainen. Marianne hieroi mut niin sanotusti varpaista päähän eli jalkapohjista lempeästi edeten kallonpohjaan saakka. Pehmeiden lakanoiden alla oli mukava köllötellä ja olin erityisen iloinen siitä, että asento tuettiin täydellisen rennoksi apuvälinein. Sellaista rentouden tunnetta kun on tässä raskauden vaiheessa välillä hieman vaikeaa saavuttaa ja silti jotenkin onnistuin päästämään irti kaikesta. No, ehkä ammattilaisen kosketuksella oli myös osuutta asiaan. Sanoinkin Mariannelle, että olin vaikuttunut siitä, että hänen kanssaan oli helppo rentoutua, helppoa olla kosketettavana. Olen nimittäin joskus ollut hieronnassa, jossa olen jotenkin jäykkänä ja jännitän turhaan mutta nyt ei sellainen tullut mieleenkään. Marianne ottaa vastaan asiakkaita oman kotinsa yhteydessä. Tilat olivat miellyttävät (erityiskiitos ihanasta musasta, joka oli kuin suoraan mun ja siskon soittolistalta) ja jotenkin tuli sellainen turvallinen olo. Pysyin sentään hereillä mutta rentous oli jo melkein sillä tasolla, että olisin voinut kyllä hetken uinahtaakin.

Parasta oli tietenkin pakaroiden hierominen. Se oli taivaallista. En ole vähään aikaan saanut enää venytyksillä lihaksia avautumaan ja rentoutumaan ja voin kertoa, että nyt sain vihdoin apua tähän. Eron huomasin heti samana iltana. Kävelyni oli muuttunut ihan erilaiseksi tai ainakin vähemmän “ankkamaiseksi”. Hieronnan jälkeen suositellaan aina juomaan paljon vettä, jotta aineenvaihdunta saadaan liikkeelle. Seuraavana yönä näinkin läpi yön unta Niagaran putouksista, liekö sattumaa? Raskausaikana hieronnan yksi tarkoitus onkin avata niitä jumeja, joihin ei enää itse pääse käsiksi. Alaselän ja pakaroiden alueet ovat tyypillisiä kohtia, jotka kehon painopisteen muutokset saavat jumiin.

Voin suositella lämpimästi Mariannen raskaushierontaa ja suunnitelmissa on palata jo ensi viikolla. Ajattelin myös viedä raskaana olevan ystäväni hemmoteltavaksi, sillä sitä me odottajat todellakin tarvitsemme ja ansaitsemme! Jos siis etsit raskaushierontaa Kymenlaaksosta niin tänne kannattaa ajaa kauempaakin. Hoitoajat ovat joustavia ja koulutetulle hierojalle oli turvallista mennä jopa näin odottajan herkällä mielentilalla. Ajanvaraukseen pääset suoraan tästä.

Onko muilla kokemuksia raskausajan hieronnasta?

terkuin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käytetyt joululahjat lapselle

2 marraskuun, 2021

Liikunta raskausaikana

9 marraskuun, 2021