Taaperon jutut

Kokemuksia Cybex Libelle -matkarattaista

Tämä ei harmillisesti ole kaupallinen yhteistyö mutta juttu, jonka olisin itse halunnut lukea ennen rattaiden ostoa.

Ensiksi yksi hetki tälle kuvalle, joka on mielestäni täydellinen muisto tärkeästä hetkestä Como-järveltä. Ah.. Jos vain joskus pääsisin vielä tuonne, vaikka junalla..

Cybex Libelle on yksi markkinoiden pienimpiä matkarattaita ja juuri siksi valitsin ne meidän ensimmäiselle ulkomaan lentomatkalle lasten kanssa. Pienestä koostaan huolimatta niihin mahtuu tunkemaan Kånkenin alaritilälle. Rattaita ei saa kokonaan makuuasentoon, mikä oli mielestäni välillä tarpeen pienen taaperon kanssa. Toisaalta meidän taaperomme ei olisi tästä ominaisuudesta hyötynytkään, koska hän nukkui Italian hälinässä muutenkin lähinnä kantorepussa. Vöiden säädöt ja makuuasennon säädöt eivät ole kaikista parhaat mutta oikein toimivat kuitenkin. Libellet on oikeasti maailman nopein koota ja avata. Työntöaisan sijaan vaunuja työnnetään tuollaisista “kahvoista”. Aurinkolippa ei ole mitenkään suurensuuri, joten kuvassakin minulla on äitiyspakkauksen harso lisäsuojana aurinkoa vastaan.

Kauppakeskuksissa ja risteilyllä Libellet olivat ehdottomasti elementissään. Niitä on todella kevyt työntää ja ne kääntyvät helposti vaikka yhdellä kädellä tarvittaessa. Ne sai Buffassakin todella pieneen tilaan pois kanssaruokailijoita häiritsemästä. Tukholmassa rattaat olivat erittäin kätevät. Rattaat on kevyet nostaa vaikka portaat ylös ja ne saa tarvittaessa taiteltua kasaan minuuteissa. Vaikka olen pärjännyt näillä oikein mukavasti mukulakivikaduilla, en lähtisi Libellen kanssa metsäretkelle.

Mies ehdotti yhtenä päivänä, että olisiko aika luopua matkarattaista kokonaan. Ne olivat lojuneet jo ties kuinka kauan auton takapaksissa käyttämättöminä. Lyyli on kävellyt pitkiäkin matkoja jo pitkään eikä viihdy yli kaksivuotiaana rattaissa juurikaan. Muistutin kuitenkin, että kesä ja sen retket ovat vielä edessäpäin ja rattaat ovat olleet pitkään käyttämättöminä koska Libellet eivät todellakaan ole mitkään talvirattaat. Tämä tuli todistettua viime vuonna mm. Vierumäen reissulla, jossa oli huomattavasti kätevämpää ottaa pulkka kuin yrittää venkoilla pienillä renkailla loskan, lumen ja jään halki. Tätäkin piti tietenkin kokeilla, en suosittele. Libellet ovat tosi, tosi kevyet. Lumessa se ei ole hyvä asia. Olen myös todistanut tilannetta, kun rattaat ovat olleet auton vieressä tyhjänä lastausta odottamassa laitettuani lapsen turvaistuimeen ja yhtäkkiä rattaat lähtevät tuulen mukana yli viiden metrin päähän. SIIS HUH! Lukoista ei ole paljoakaan apua, jos tuuli vie rattaat mennessään. Keveydessä on siis myös huonot puolensa.

Viime vuonna Bergamossa lasten kanssa liikuimme ajoittain kuvassa näkyvällä kompolla eli 1-vuotias laitettiinkin kantoreppuun ja 3-vuotias pääsi rattaisiin huilaamaan. Kävipä jopa niinkin, että 3-vuotias (melkein 4-vuotias) nukahti uimisen jälkeen rattaisiin ja taapero nukkui samaan aikaan repussa. Bergamo ei ollut tietenkään täysin esteetön, joten rattaiden kanssa liikkuminen välillä kostautui pienemmillä juna-asemilla, mikä ei kuitenkaan haitannut, koska italialaiset nostivat rattaat laiturille ennen kuin ehdin edes itse ajatella, miten tästä selvitään. Kuvassa vertailun vuoksi Britaxin matkarattaat. Lentäessämme Ryanairilla rattaat piti kuitenkin laittaa ruumaan, vaikka etukäteen olin saanut tiedon, että ne saisi ottaa käsimatkatavaroina koneeseen. Cybex Libellen suuri etu on tietenkin niiden näppärä koko, joka alittaa käsimatkatavaroiden mitat. Olinkin siksi todella pettynyt, kun minut pakotettiin herättämään vauva ja antamaan rattaat erikoiskuljetukseen.

Kaikenkaikkiaan mielestäni Cybex teki merkkinä minuun vaikutuksen ja en juurikaan ole joutunut reissujen aikana pulaan Libellen kanssa. Ne ovat helpot, nopeat, kevyet, perusrattaat, jotka sopivat parhaiten mielestäni juuri taaperoikäisille. Uskallan suositella siis rattaita Interrailille, kauppakäyttöön, kaupunkireissuille, äkilliseen 3-vuotiaan “minä en jaksakaan kävellä!!!”-kohtaukseen ja ehdottomasti, jos matkustat lentokoneella!

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *