Odotus / Vain äitylijutut

Imetysliivit isorintaiselle

Järkytyin, kun aikoinaan silloinen esimies sanoi mua rintavaksi. Rintava, minäkö? Loukkaannuin, syystäkin, olihan silloin kuppikokoni melko tavanomainen C-kuppi. Pikkuhiljaa opin, että olin koko ajan käyttänyt vääränkokoisia liivejä. Voi sitä ihanuutta, kun viimein aloin ostaa laadukkaampia liivejä. Ne eurot ovat olleet kaikki kannattavia, sillä rintojen hyvinvointi heijastuu paitsi itsevarmuuteen, myös esimerkiksi ryhtiin, kaulan ja kasvojen alueen lihaksiin sekä niska- ja hartiaseudulle. Imetysliivit ovat mulle pakollinen hankinta, sillä tällä kuppikoolla en voi kuvitellakaan meneväni pelkillä imetystopeilla tai olemalla ilman liivejä. Julkinen imetys on myös huomattavasti helpompaa, kun imetysliiveissä on aina nuo pienet hakaset, joista nännipihan saa esille vaivattomasti.

Kesäkuisen raskausaikana koin kuitenkin elämäni järkytyksen, kun omat liivini jäivät pieneksi jo raskausaikana. Ostin erikseen jatkopaloja, mikä hieman helpotti tilannetta. Kun päästiin Mimmin nimiäisiin asti, kuppikokoni oli H. Se ei todellakaan naurattanut. Muistan kun ystäväni käveli huoneeseen, kun olin imettämässä Mimmiä. “Sun tissit on ihan valtavat!” Ja niinhän ne olivat, kuin jättimäiset ilmapallot puhkeamaisillaan.

Tein viime kerralla sellaisen virheen, että ostin kaarituelliset imetysliivit, jotka olivat mulle väärän kokoiset. Ne olivat nimeltä mainitsemattomasta ketjuliikkeestä, kalliit ja aivan tositosi huonot mulle. Voitte kuvitella sitä tuskaa, minkä vääränkokoinen liivi ja pistävä kaarituki tekivät mulle! Nämä kaarituelliset liivit (joita olin tyhmyyksissäni ostanut vieläpä kahdet eri kokoa) kaiken lisäksi hajosivat käytössä. Voin kertoa, että toista kertaa en tuossa liikkeessä asioi imetysaikana. Toisaalta, jos kaarituki on oikean kokoinen, voi se olla ihan loistava isorintaiselle. Mulle ei todellakaan sovi liivit, joissa ei ole mitään tukea. Sellaiset olin ostanut esimerkiksi Lindexiltä ja ne olivat yhtä tyhjän kanssa.

Liivit ylhäältä alas; Rock Candy, Hotmilk, Anita, Anita

Tässä kuvassa on ne imetysliivit, jotka olen säästänyt edellisestä raskaudesta. Monet liivit olen jo laittanut myyntiin tai heittänyt huonokuntoisina pois. Mutta jos raskaudesta, imetyksestä ja vauvavuodesta olen jotain oppinut, niin mikään ei ole niin varmaa kuin muutos. Rintani eivät ole enää samat, kuin viime raskaudessa. Esimerkiksi nuo ihanat vaaleanpunaiset Hotmilkin liivit eivät ole enää mulle sopivat, nyyyyh. Siinä on muuten liivit, joista olen saanut usein kehuja muilta! Anitan valkoiset liivit olen ostanut liivipuodista, toisissa on kaarituet. Kaarituettomia pystyin käyttämään ainoastaan öisin, koska niissä ei ole mun jätti-tisseille tarpeeksi tukea. Ne ovat kuitenkin edelleen kokonsa puolesta sopivat. Siniset Rock Candy liivit ovat edelleen yhdet mun suosikeista. Sporttinen malli on ollut käytössä imetyksen päätyttyäkin ja voin sitä suositella. Liivit ovat sen malliset, että vaikka ostin ne raskausaikana, ne adaptoituivat tosi hyvin muuttuvaan kuppikokoon. Jos näistä olisi ollut kokoja jäljellä, olisin ehdottomasti ostanut toiset samanlaiset.

Jaan nyt pari seikkaa, jotka otan itse nykyään huomioon liiviostoksilla

KOLME TÄRKEÄÄ SEIKKAA LIIVIEN OSTOON ISORINTAISELLE:

  1. Olkainten pitää olla leveät. Leveämpi olkain auttaa painoa jakautumaan tasaisemmin hartialle. Säädöt on erittäin tärkeää laittaa kohdilleen ja aina, kun liivit tulevat pyykistä (gröhöm.. tai siis käsinhän ne pitäisi aina pestä eikö niin?) niin “asetukset” pitää tarkistaa kuntoon.
  2. Rinnan pitää mahtua kuppiin KOKONAAN. Tämä on erityisen tärkeää kaarituellisissa liiveissä. Nimittäin rinnan sivua painava kaarituki voi oikeasti aiheuttaa kipua, tukkeumia ja pulmia maitorauhasiin mutta tämä sääntö kyllä pätee myös normaalitilanteessakin. Rinta pitää oikeasti asetella myös hyvin kuppiin. Liiveissä kupin sivussa oleva tuki on usein se, mikä ratkaisee, miten rinta muotoutuu kuppiin. Siihen pieneen kaistaleeseen kannattaa siis kiinnittää huomiota.
  3. Hakasillakin on väliä. Mielellään myös liivien takaosan olisi hyvä olla suht leveä ja säätö aloitetaan aina tiukemmasta mahdolllisesta, koska liivit voivat löystyä käytössä.

Suosittelen aina luottamaan liivipuotien ammattilaisiin. He nimittäin osaavat asiansa ja osaavat kertoa, miten kannattaa ennakoida rinnan kasvu, missä vaiheessa imetysliivien jälkeen kannattaa siirtyä normiliiveihin jne. Tässä kuitenkin mun henkilökohtaisia suosituksia hyvistä imetysliiveistä. Mulla on nyt siis vanhojen säästettyjen liivien lisäksi kolmet neljät uudet liivit, joilla uskon pärjääväni (vanhoista liiveistä en tiedä, pärjäävätkö ne enää tässä toisella kierroksella..)

Tykästyin kovasti Lastentarvikkeelta saatuihin Carriwellin liiveihin*, joissa on geelimäinen kaarituki. Olen lukenut, että se ei niin helposti aiheuttaisi tukoksia tai rintatulehduksia ja saumattomuus on imetysvaatteissa aina ekstraa. Näissä tuli mukana sellainen lisäkappale, jolla saa lisää ympärysmittaa rintakehän kasvaessa. Hakasia kolme, olkaimet normaalilevyiset. Verrattuna näissä on hieman avarampi kaula-aukko, mikä on kiva syvään uurrettujen/v-aukkoisten paitojen kanssa.

Merkki, jota olin kuullut suositeltavan oli Bravado ja halusin testata sitä. JA NÄMÄ OLIVAT HETI IHAN MIELETTÖMÄN MUKAVAT! Liivit ovat kauniin yksinkertaiset, kaarituettomat ja jotenkin söpöt. Tälläkin hetkellä nämä ovat päällä. Tuki ei ole mikään maailman isoin mutta eivät ole myöskään lainkaan löröttävät. Hakasia neljä kappaletta, olkaimet ovat melko normaalin levyiset. Sävyjä löytyy paljon ja tämä väri on hyvä vaaleapohjaisten paitojen kanssa.

Kolmannet uudet liivini olivat molemmat minulle ennalta tutulta brändiltä eli Sugar Candy:lta. Näissä ei ole lainkaan kaaritukia mutta tuntuvat silti mukavilta. Ulkonäkö on söpö ja hakaset saa selästä yhdistettyä ns. “urheilumalliin”. Voisin kuvitella käyttäväni näitä salilla. Kupin alla on leveä nauha ja olkaimet ovat leveät. Hakasia neljä ja nämä tuntuivat kyllä hyvältä päällä, tosin olisin voinut valita yhden koon pienemmät liivit!

Sitten vielä Cake Lingerien liivit. Nämä olivat alessa ja suoraan sanottuna ostin ne ihan vaan sen takia. En ole vielä aivan vakuuttunut, sillä vaikka liivit tuntuivat ihanilta, kuppi oli ehkä sittenkin tällä hetkellä liian suuri. Nämä ovatkin hieman ehkä “varaliiveinä” siltä varalta, että rinnat turpoavat jälleen megalomaanisiin mittoihin. Raskausaikana nämä eivät kuitenkaan vielä toimi, palataan asiaan parin, kolmen kuukauden päästä! Liiveissä on perinteiset kaarituet, pinta on hieman “samettimainen”, sivutuki näissä on loistava, hakasia neljä. Nude väri on usein hyvä vaaleiden vaatteiden kanssa.

Ehkä näistä suosituksista oli sulle apua! Jokatapauksessa, muista, että etenkin imetysaikana rinnat ansaitsevat kaiken rakkauden ja huolenpidon, minkä pystyt niille antamaan. Vaikka liivit maksavat usein paljon, niin ajattelen, että hartiavaivat, huono ryhti ja päänsäryt maksavat paljon enemmän.

*Liivit saatu osana brändilähettiläskautta.

t. Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käytetyt joululahjat lapselle

2 marraskuun, 2021