Arki / Vanhemmuus / Yleistä

Näin säästin 1500e perhevapaiden aikana

Okei, ensinnäkin tämä seuraava teksti ei sisällä mitään ihmeellistä.

Halusin vain kertoa, että olen minimaalisen pienistä tuloistani huolimatta saanut perhevapaiden aikana säästettyä rahastoon 1500e. Jos minä (impulsiivinen ostelija ja kauniiden esineiden ihailija) pystyy siihen, sinäkin pystyt. Isona inspiraationa sijoittamisen aloittamiseen toimi lukemani Julia Thùrenin kirja Kaikki rahasta. Se oli iso muutos ajattelumaailmaani ja odotan kovasti seuraavaa kirjaa Kaikki kuluttamisesta luettavaksi.

Peruspalkkani on alle naisten mediaanipalkan. Siitä maksettu vanhempainpäiväraha ei siis ollut kovinkaan merkittävä. Lyhensin vanhempainpäivärahasta ylimääräisiä lainanlyhennyseriä, jotta minulla olisi varaa olla hoitovapaalla pidempään. Käteen jäi lainanlyhennysten jälkeen 100e, josta maksoin mm. oman puhelinlaskuni ja kolmen kuukauden välein sähkölaskun. Mieheni hoiti muut kulut, mm. auton kulut ja vastikkeen. Yhä enenemässä määrin hän myös siirtyi maksamaan ruokaostokset. Jossain vaiheessa kuitenkin säästöt loppuivat. Olin säästänyt ennen äitiyslomalle jäämistä säästötilille n. 6000e, joita käytin vauvan hankintoihin ja juokseviin menoihin.

Hoitovapaa iski rajusti vasten kasvoja, kun tulot tipahtivat 270e/kk. Tällöin iloitsin veronpalautuksista enemmän kuin koskaan ja pidin myös vuosilomia pois, jolloin sain yhden kuukauden ajan palkkaa. Olin hoitovapaalla 18kk, jolloin ainoa tuloni olivat lapsilisä ja edellä mainittu 270e. Säästöt hupenivat tasaisesti, sillä alussa lyhensin myös lainaa 500e/kk. Lopulta tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että laitamme asuntolainan lyhennysvapaalle ja maksan pelkät korot. Tämä mahdollisti toiset 9kk hoitovapaata.

Edelleen harmittaa, etten aloittanut säästämistä ja sijoittamista aiemmin, sillä olisi helposti saanut enemmänkin säästiin. On kuitenkin niin paljon asioita, joita himoitsin tuolloin, etten nähnyt pitkäaikaisen säästämisen etuja, vaan tavarat merkitsivät enemmän.

Minimituloista huolimatta olen saanut säästöön henkilökohtaiseen rahastooni tuon 1500e sekä Mimmin rahastoon 200e. Miten se on mahdollista? No tietenkin tämä on osittain myös mieheni ansiota, sillä vastaus on niinkin yksinkertainen kuin ruokaostosten keskittäminen erääseen nimeltä mainitsemattomaan ruokakauppaketjuun. Niin meistä tuli Prisma-perhe. Aina, kun hankintoja oli tehtävä (mm. jääkaappi ja pakastin hajosivat) tutkimme Prisman valikoimaa. Varovasti ehdotin ruokapaikaksi paikallista Vaakunaa tai Rossoa. Emme tankanneet “absilla” mutta se olisi tuonut vielä merkittävästi enemmän bonuksia. Ja kyllä, kävimme myös muissa ruokakaupoissa keskittämisestä huolimatta (osittain, koska gluteenittomia tuotteita saa vain tietyistä kaupoista).

Mun säästövinkit on niin yksinkertaisia, että ihan nolottaa kirjoittaa niitä. Tein ruokaa itse. Säästin pitkän pennin, kun tein vauvanruokia itse ja opin samalla itse asiassa yllättävän paljon kasvisruokien teosta. Lisäsimme kasvisruokia menuumme liharuokien sijaan. En ole käynyt kovinkaan usein kasvohoidoissa tai kampaajalla, vaan ostanut laadukasta kosmetiikkaa kotiin (ja käyttänyt sitä säännöllisesti). Reissuilla olemme yöpyneet usein sukulaisten ja ystävien luona mutta myös 3 kolme kertaa hotellissa. Olen käynyt paljon kirppareilla ja myynyt myös omia pieneksi jääneitä vaatteitani. Minulla on ollut ainakin 3 kertaa kirpparipöytä sekä olen myynyt kaksi kertaa Mimmin ja omia vaatteitani live-kirpparilla. (Olen järkyttynyt, miten paljon mun vanhoista Marimekoista on maksettu tori.fi:ssä!! Merkin ostaminen näköjään kannatti aikoinaan, kun kerran jälleenmyyntiarvo on noin iso!) En ole juurikaan ostellut itselleni harrastustarvikkeita (miten paljon käytinkään ennen rahaa niihin! tolkuttomasti!) En ole kehdannut laskuttaa blogiyhteistöistä, vaan olen ollut iloinen siitä, että tykkäämäni yritykset saavat näkyvyyttä tätä kautta. Blogi on minulle ollut harrastus, ei työ.

Ja samaan aikaan: Olen harrastanut. Olen reissannut kotimaassa mutta myös ennen koronaa Ruotsissa risteilyllä. Olen ollut kylpylälomalla ja käynyt huvipuistoissa, Korkeasaaressa, Muumimaailmassa jne.jne. Olen käynyt ystävien kanssa lounailla, en joka viikko mutta silloin tällöin (olen laskenut, että käytän ilomielin 40e/kk siihen iloon, että pääsen ystävän kanssa valmiiseen pöytään). Olen käynyt kuntosalilla, äitiysfyssarilla ja jumpissa. Olen ostanut Kaikon, Metsolan ja Yo Zenin vaatteita itselleni ja lapselleni, useimmiten aleista mutta myös normaalihinnalla. En ole joutunut jäämään pois yhdestäkään sosiaalisesta tilanteesta siksi, että minulla ei olisi ollut varaa ruokiin/juomiin ja olen osallistunut lahjakuluihin. En joutunut myymään hääpukuani, vaikka heikkona hetkenä se kävikin mielessä. En ole joutunut tekemään keikkatyötä (olin varautunut tekemään lähihoitajan sijaisuuksia tai päiväkotitöitä, koska minulla on niistä työkokemusta). Olen ostanut muuttuville rinnoilleni erikoisliikkeestä monet rintaliivit, olen herkutellut, olen käynyt kesäriennoissa ja olen maksanut edelleen ne puhelinlaskut ihan itse.

En keksi juuri nyt, mistä olisin jäänyt paitsi pienituloisuuden vuoksi. Vaikeinta on ollut se, että joudun pyytämään rahaa välillä puolisoltani. Se on minulle todella vaikeaa mutta olen yrittänyt muuttaa ajatustani, nyt mennään vähän aikaa hänen tuloillaan ja ajatustapaa on pitänyt muuttaa siten, että taloutemme on yhteinen. (Mieheni on tulot alle miesten mediaanipalkan). Toinen vaikea asia on ollut, että olen aikoinani panostanut paljon rahaa joululahjoihin (aineettomiin lahjoihin ja eettisyyteen) ja nyt lahjoihin ei ole ollut yhtä paljon rahaa kuin palkkatöissä ollessani. Tämä on ollut minulla vaikeaa hyväksyä. Toisaalta, en usko, että lahjan saaja ilahtuisi, jos olisin ostanut lahjan velaksi tai viimeisillä roposillani, joten olen yrittänyt tässäkin ajatella, että kyllä ystäväni ja sukulaiseni ymmärtävät, että nyt rahat ovat tiukilla.

Jos olet jäämässä äitiyslomalle, aloita säästäminen. Jos puolisosi on jäämässä, aloita säästäminen. Jos olet jo äitiyslomalla tai vanhempainvapaalla, aloita säästäminen. Jos olet hoitovapaalla, aloita säästäminen. Sillä: kymppi, pari kuukaudessa voi olla tosi iso juttu pitkässä juoksussa. Jos mahdollista, laita lapsilisät säästöön (itse en ole tähän pystynyt) ja mieluiten johonkin rahastoon. Vältä visaa ja muita vastaavia palveluita, nyt ei ole aika ottaa velkaa. Tärkeintä on, että aloitat ja teet säästämisestä automaattista eli raha lähtee automaattisesti tililtä säästöön ilman erityistä panostusta.

Ja vielä iso kiitos miehelleni, joka on tietysti tukenut hoitovapaan aikana ja olemme yhdessä selvinneet tästä taloudellisesta kuormituksesta! Jatketaan samaan malliin 🙂

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *