Aistit / Yleistä

Vinkkejä hampaidenpesuun

“Mä hampaita pestäkseni kai elän” laulaa Olavi Uusivirta. Ja näinhän se on, joka aamuinen ja iltainen rutiini meillä kaikilla, mutta etenkin lapsiperheissä piina. Toisille tosin hieman isompi piina kuin tosille, nimittäin, jos lapsi kärsii yliherkästä suun alueen herkkyydestä on hammasharja (ja pahimmillaan myös tahna) lapsen vihollinen. Kerran eräs äiti kertoi kokeilleensa kymmeniä eri tahnoja, ennen kuin sopivan mieto löytyi. Ainut lastenhoitoon liittyvä juttu, jota etukäteen hieman kammosin oli hampaiden pesu, sillä lapsenlikka-keikoilta se on jäänyt mieleen erityisen epämieluisana kun puolitutun lapsen hampaita olen epätoivoisesti yrittänyt putsata. Inhosin jo lapsena hampaidenpesua niin paljon, että kerran söin (noin puolikkaan) purkillisen fluoritabletteja, jotta minun ei tarvitsisi pestä hampaita sinä iltana. Niitä kutsuttiin meillä “hammasnameiksi” (äitini on myöntänyt jälkikäteen, että ehkä nimi olisi kannattanut valita huolellisemmin). Tilanne päättyi onneksi onnellisesti, äitini soitti myrkytystietokeskukseen, sai ohjeet ja hammasnameja ei siitä päivästä eteenpäin meillä nähty.

Olen kokeillut tähän mennessä neljää hammasharjaa vauvalleni. Saimme yhden harjan äitiyspakkauksesta (tykkäsin!), toisen hammashoitolasta tarkastuksen yhteydessä (en tykännyt), kolmannen ostin hammashoitajakaverin suosituksesta (Jordanin harja purulelulla, ihan huippu!) ja neljännen ostin kaksi vuotta sitten lapsimessuilta. Se on siis tuo silikoninen, sormeen työnnettävä vekotin! Samaan Jack ´n´Jill -sarjaan kuuluu tuo paketissa oleva harja yli vuoden ikäiselle, sitä en ole vielä testannut. Silikoninen harja on hyvin pehmeä. Myyjän kanssa juteltuani totesin, että harja olisi ihanteellinen aistiyliherkille lapsille, joita täytyy vielä auttaa hampaiden harjauksessa, sillä silikoninen harja sormessa auttaa siinä, ettei harjaa tunge vahingossa liian syvälle lapsen suuhun. Sama idea on tuossa yli 1-v harjassa, pyöreä silikoniosa ajaa saman asian ettei harja tökkää vahingossa liian syvälle. Muistaakseni sarjassa on myös isommille lapsille harjoja, niitä en kuitenkaan omista.

En loppujen lopuksi käyttänyt tätä harjaa kovin kauaa Musumen kanssa mutta se oli erinomainen siinä vaiheessa, kun hänen suunsa oli hyvin pieni ja tutkin kutisevia ikeniä tai tarkastelin hampaita. Hampaidenpesu “kalustoomme” kuuluvat myös tuo Barbapapa-muki, joissa harjat säilyvät ojennuksessa (ja Musume saa katsella sen kuvia) sekä tiimalasi. No miksi tiimalasi? Tiimalasissa on puolitoista minuuttia aikaa, mikä on mielestäni ihan minimiaika. Koska minä olen hidas oppimaan uusia rutiineja, aloitin tiimalasin käytön jo nyt. Se on niin selkeä ja helppo! Kun aika loppuu, olen tehnyt parhaani.. Musumella on siis tällä hetkellä 4 hammasta, joita puunaan, myöhemmin on tärkeää vielä tarkistus.

Siihen en ota mitään kantaa, onko silikoninen harja paras hampaiden puhtauden kannalta. Olen tässä asiassa kuitenkin sitä mieltä, että tärkeintä on, että hampaat tulee pestyksi. Hammashygienia on äärimmäisen tärkeä osa kokonaisterveyttä ja sen vuoksi olisin haastavissa hampaidenpesutilanteissa valmis rikkomaan muita periaatteitani vastaan. Olen esimerkiksi asiakkailleni neuvonut, että mikäli hampaidenpesutilanne on haastava, lapsen huomioita voi ohjata muualle videon tai vastaavan jutun avulla (muuten olen tylsähkösti hieman tabletti-tietokonevastainen..)

Vauvaa olen ikenien ollessa kipeät harhauttanut mm. laulamalla, suihkukaapin oveen kiinnitetyllä nallekuvalla ja loruttelemalla. Muita harhautuskeinoja voisivat olla esimerkiksi sylipaino/hypistelylelu ja leikin varjolla hampaiden pesu esimerkiksi sadun avulla. Vilkkaalle lapselle voi antaa lisätehtäviä hampaiden pesun ohessa, esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen.

Tärkeää on tietenkin hampaidenpesutilanteen ennakointi ja selkeä iltarutiini. Ennakoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi kuvia, mikäli lapsella on vaikkapa siirtymätilanteiden haasteita tai kielellisen ymmärtämisen pulmia. On hyvä muistaa, että hampaidenpesu stimuloi tuntoaistia ja suun alueen voimakas ärsytys usein virkistää lasta. Hampaiden pesun jälkeen on hyvä olla iltaisin ainakin yksi rauhoittumisriitti, jotta vireystila taas laskisi nukkumaanmenoa ajatellen. Tämä on ainakin itselleni ollut hieman haastavaa, sillä ennen hampaidenpesua Musume yleensä on saanut (tähän mennessä) rintamaitoa, sitten laitetaan yöpuku ja pestään hampaat. Juuri kun hän on raukea, masu pullollaan ja imemisestä seesteinen ja uninen, alkaa tämä ihana virkistävä osuus.. En tiedä, miten tätä saisi hiottua järkevämmäksi.. Tässä on vielä opittavaa! Hampaiden pesun jälkeen he lukevat isin kanssa iltasadun ja sitten unille.

Jos katsotaan puhtauden näkökulmasta, veikkaan sähköhammasharjojen olevan parhaita muksuille. Niitä taas suosittelen alireagoiville lapsille lämpimästi ja olen kuullut, että muutama ylivilkas lapsi on hyötynyt sähköhammasharjasta (en kuitenkaan lupaa mitään!). Sähköhammasharjan “vibra” stimuloi voimakkaasti suun aluetta ja tärähtelystä saa aika kivasti syvätuntoaistimuksia. Suosittelen myös kokeilemaan purukorun pureskelemista ennen hampaiden pesua, jolloin lapsi on jo saanut suun alueen aistimuksia ja harja voi olla helpompi hyväksyä.

Tässä lyhyesti ajatuksia ja ideoita hampaidenpesusta! (Aika paljon varmaan unohtui mutta lisään tarvittaessa). Valitse perheellesi sopiva juttu, muokkaa vapaasti. Rutiinin luominen vie aikaa, mutta on sen arvoista. Todennäköisesti edelleen joka ilta patistelet vastahakoisia lapsia hampaidenpesulle, mutta ehkä se voi olla näiden vinkkien avulla teille kaikille mukavampi hetki.

terveisin Heini

Omalta terapeutiltasi saat parhaat, täsmälliset ohjeet juuri sinun lapsellesi. SI-terapeutit ovat erikoistuneet aistisäätelyasioihin, heihin kannattaa olla yhteydessä isommissa pulmatilanteissa. Puheterapeutit ja hammashoito ovat loistavia suun alueen asiantuntijoita, kannattaa ehdottomasti kääntyä heidän puoleensa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Joka päivä ulos

17 toukokuun, 2020

Leikit vauvan kanssa 4kk

19 toukokuun, 2020