Vauvaleikit

Masuttelua eli vinkkejä niskan kannatteluun

Väsyttää.. en jaksa nyt..

Masu, masu, masu.. ja vielä kerran masu. Miksi se on niin tärkeää? Vastaan kysymykseen äitinä ja toimintaterapeuttina, muistutan kuitenkin, että en ole mikään vauvojen/vauvaterapian asiantuntija! Oma fysioterapeuttisi osaa ohjata sinua ja vauvaasi parhaiten!

“Vauva alkaa huutaa aina kun hänet laittaa mahalleen, miksi mahallaan pitäminen on niin tylsää ja hankalaa. En halua kiusata lastani laittamalla hänet lattialle, onko tätä pakko tehdä, kun sitterissä viihtyy paremmin? Miksi neuvolasta aina valitetaan siitä niskasta?“

Hmm.. meille mahallaan oleminen ei ollut ongelma. Musume oli taipuvainen ojennussuuntaan (kehon kokonaisvaltainen ojennus) vauvasta asti. Emme harjoituttaneet ojennuspuolta, se tuli häneltä luonnostaan ja keskityimme koontiin. Toki mahdollistin alusta asti päivittäisen “tummy timen” eli mahallaan köllöttelyn luontevissa tilanteissa. Musume kannatteli päätään päinmakuulla (mahallaan köllötellen) pitkiäkin aikoja jo kolmen viikon ikäisenä. Se oli hänelle luonteva leikkiasento alusta asti ja teimmekin selkeästi enemmän koontipuolta tukevia leikkejä hänen ollessaan pikkuvauva (masuvaivojen helpottamiseksi). Meillä ei ollut siis haastetta niskan kannattelun kanssa, joten olen erittäin huonoa vertaistukea tässä kohtaa.

Miksi masuaika on tärkeää? Tässä sinulle motivaatiota.. Mahallaan köllöttely on erittäin tärkeää myöhempien kehitysportaiden saavuttamiseksi (ensimmäisen vuoden aikana tärkeinä nyt ainakin ryömiminen ja konttaaminen). Ja nyt tulee minun pätemisosioni, pahoittelut tästä.. Niskan kannattelu päinmakuulla edistää lapsen avaruudellista ja visuaalista hahmottamista, mitkä ovat tärkeitä kouluvalmiuksia myöhemmin. Niskan hallinta on yhteydessä myös lukivalmiuksiin (niskan ja pään asennon hallinta on äärimmäisen tärkeä suhteessa silmien liikkeisiin, joita taas tarvitaan sujumaan lukemiseen). Kuulostaa nyt tietenkin aika kaukaiselta miettiä jotain kouluvalmiuksia.. Mutta näin olen oppinut käymissäni koulutuksissa ja tähän periaatteeseen nojaan myös terapialasten kanssa, tämä on siis tämänhetkinen tietoni aiheesta. Lisäksi vielä lapsen kallon luut muokkautuvat verrattain helposti, joten mahallaan oleminen vähentää painetta takaraivolta.

Vinkkejä masutteluun (voit edetä halutessasi näissä vaihe vaiheelta):

  • Vauvan kantaminen aikuisen olkapäätä vasten
  • Vauvan kantaminen “käsivarrella” pää aikuisen kyynärtaipeessa
  • Vauva saa köllötellä vanhemman mahan päällä
  • Vauva köllöttelee tuettuna jumppapallon päällä, voit myös rullailla tässä kevyesti lantiosta tukien
  • Vauva voi nojata esim. pyyherullaan masullaan ollessaan
  • Vauvan pitäminen aikuisen polvilla päin makuulla
  • Itsenäinen köllöttely lattialla, tärkeänä osana leluilla/ kasvoilla viihdytys kuten kaikissa muissakin edellä mainituissa liikkeissä

Leluja, jotka meillä toimivat masuttelun motivaation lähteenä, olivat erityisesti erilaiset rapisevat lelut ja pehmokirjat, joita vauva tykkäsi katsella. Myöhemmin toimme kokovartalopeilin olohuoneeseen (turvallisesti tuettuna), josta vauva näki oman kuvansa (jota varmaan kaikki ihmisolennot tykkäävät katsella ainakin salaa).

Kevyesti liikuteltavat esineet (pallot, rinkulat ja purulelut) olivat myöhemmässä vaiheessa myös tärkeitä motivaation lähteitä. Laitoimme Musumen lattialle ison hulavanteen sisään, jossa lelut olivat hänen nippa nappa ulottuvillaan, samaan aikaan kuitenkin rengas esti lelujen karkaamisen liian kauas. Useimmissa leikkimatoissa on itsessään jo vauvalle selkeitä kuvia katseltavaksi. Jos et tällaista omista, mainoslehdet toimivat mainiosti, samoin silkkipaperi ja leivinpaperi.

Suosituksena vielä pathways.org ja sieltä tummy time -videot, myös Youtubesta saattaa löytyä kyseisillä hakusanoilla videoita. Patways-sivustolla on englanninkielisenä asiallisia vinkkejä ja videomateriaalia harjoituksista. EDIT: Myös isomman lapsen kanssa voi harjoitella niskan kannattelua, voin kirjoittaa aiheesta lisää, jos kiinnostusta on! Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

terveisin Heini

P.S. Kysymyksiä saa lähettää vaikkapa sähköpostitse kysyvaan@heininleikit.fi. Pyrin vastaamaan niihin tulevissa teksteissä.

Comments

Comments are closed.

Kotisäännöt

5 huhtikuun, 2020

Leikit vauvan kanssa 1kk

8 huhtikuun, 2020