Yleistä

Pieni opas vauvanvaatteista osa 1

Ensinnäkin pitää purnata hieman suomenkielisestä lastenvaate sanastosta. Miksi vauvan ja lastenvaatteissa on niin paljon lainasanoja?

Jumpsuit, body, romper, jumper, tuubihuivi, college, beanie, leggins, scrunchie ja nämä vielä kaikkine lempinimineen.. Ymmärrän, että nämä palvelevat hyvin kansainvälistä ostajakuntaa mutta lastenvaatteista on tosi monimutkaista kirjoittaa suomeksi.

Yritän silti.. Tässä siis omakeksimäni PIENI VAUVANVAATEOPAS, jota ei kannata ottaa turhan vakavasti. Alkuperäisestä tekstistä tuli niin pitkä, että jouduin jakamaan jutun useampaan osaan, julkaisen ne viikon välein. Vauvanvaatteiden ensisijainen tehtävä on suojata lapsen ihoa kylmyydeltä, kosteudelta, auringolta, toisena vaatteiden tulee olla helposti puettavissa ja kolmantena (itselleni tärkeä asia) niiden tulee olla vanhempien silmiä miellyttäviä. Onhan tämä ainutlaatuinen tilanne, että SAAT TÄYSIN PÄÄTTÄÄ mitä lapsesi pukee päälleen! Nimimerkillä tytön äiti..

Osta vaan vaatteita etukäteen MUTTA huomio tuleva vuodenaika. Muista, että keväällä saatat tykätä hieman vaaleammista sävyistä, syksyllä maanläheisemmistä sävyistä. (Mulla ainakin meneillään oleva vuodenaika vaikuttaa vahvasti, luminen/talvinen pupubody jäi kesähelteillä käyttämättä..) Voit katsoa viitoitusta tulevasta koosta erilaisista kokotaulukoista, mutta ÄLÄ LUOTA NIIHIN. Ostin esimerkiksi kesäkuussa syntyneelle Musumelle koon 86 kesävaatteita, koska se on yksivuotiaan koko. Totuus oli, että siirryimme tuohon kokoon vasta lokakuussa. Tiedän myös neljäkuukautisia vauvoja, jotka ovat käyttäneet kokoa 80, kun taas toiset käyttävät niitä vasta lähempänä 1,5 vuoden ikää.

50 cm: 0–1 kuukautta (meillä vain pari viikkoa käytössä, Musume syntyessään 52cm)

56 cm: 1–2 kuukautta (piti meillä paikkaansa)

62 cm: 2–4 kuukautta (piti paikkaansa)

68 cm: 4–6 kuukautta (piti paikkaansa)

74 cm: 6–9 kuukautta (käytössä 6-10kk)

80 cm: 9–12 kuukautta (käytössä 9-16kk eli 1v4kk)

86 cm: 1–1,5 vuotta (käytössä 1v4kk—->)

92 cm: 1,5–2,5 vuotta (???)

On hämmästyttävää, miten paljon eroja eri merkkien vaatekoissa saattaa olla. Olen huomannut, että Gugguun vaatteet ovat järestään hyvin pientä ja kapeaa mitoitusta mutta toisaalta niissä on pitkät lahkeet ja hihat. Blaan ja Noshin vaatteet menevät aina todella pitkään, koska ovat sekä pitkiä, että leveitä. Suosikkiani Kaikoa moititaan myös “naftiksi” mutta mun mielestä koot ovat pitäneet hyvin paikkaansa. Metsolan vaatteissa merkin sisälläkin saattaa olla tosi paljon vaihtelua mallista riippuen, body meni tosi pitkään kun jumpsuit oli aika pieni.

Voit ihan hyvin ostaa vaatteita raskausaikana ja unohtaa taikauskoiset ajatukset siitä, että se vaikuttaisi raskauden kulkuun. Mun mielestä raskausaika oli parasta aikaa haahuilla kirppareilla. Ja kuten monet tietävät, olen ostanut tulevalle vauvalleni vaatetta jo ennen kuin häntä edes odotin (en ehkä tulevaisuudessa ostaisi silti 104 kokoista mekkoa..) Ostan taaperolle vaatetta varastoon, koska meillä on tilaa ja jos uskon, että tykkään kuosista/väristä vielä parin vuoden jälkeenkin.

Älä osta lyhythihaisia bodeja talveksi, kevääksi tai syksyksi. Vauva tarvitsee helteitä lukuunottamatta aina pitkät hihat. PAITSI tyttövauvoille voi olla mukava laittaa hihaton alusbody esimerkiksi mekon alle. Kätevämpää on kuitenkin ostaa tytölle mekkobodeja, joita olen löytänyt ainakin MelliEcodesignilta ja Blaalta. Myös villatakin kanssa lyhythihainen saattaa mennä vaikkapa juhlissa.

Nyt kun mekkoasiaan päästiin, niin mekkobodeja lukuunottamatta en suosittele ostamaan mekkoja kuin vasta koossa 80 eteenpäin. Miksi? Yleensä tätä pienemmät möyryävät niin paljon lattialla, että mekot ovat aina kainaloissa. Pitkät helmat ovat hieman haastavat myös kävelemään opettelevalle. Kesämekoissa suosi sellaisia, joissa on hieman kangasta olkapäillä, tämä auttaa suojautumaan auringolta.

Villatakit, takit yms. sopivat paremmin taaperolle. Jos haluat ostaa pitkähihaista, yksi villatakki/collegetakki kokoa kohden riittää. Juhliin voi olla kiva, että on jokin villatakki tai pitkähihainen.

Vauvalle housut, joissa on resori ovat ihan loistavia. Resori pidentää käyttöikää ja on pehmeä masun kohdalta. Housujutuissa olen valitettavan vanhanaikainen. Tykkään edelleen alle puolivuotiaalle lapselle ihan perinteisistä potkuhousuista ja puolipotkuhousuista, vaikka terättömät housut ovatkin nyt muotia. Haluan siis housut, joissa on jalkaterät valmiina. MIKSI? Koska vauvan sukkien pukeminen on aikaa vievää, sukkiin menee ylimääräistä rahaa ja koska olen laiska. Terälliset housut lakkaavat olemasta käteviä, kun vauva alkaa ryömiä, kontata ja harjoitella kävelemistä. Mikään ei nimittäin voita paljaita varpaita näissä hommissa!

Fanitan erityisesti puolipotkuhousuja, koska vastasyntyneelle vaippaa vaihdetaan USEIN! Musume kakkasi usein jokatoiseen vaippaan!Housut puolitankoon, body auki, pesut, teippivaippa, body kiinni, housut ylös. Toiset vannovat “jumppiksien” ja one-piece-asujen nimeen, mutta en tajua, kuka jaksaa joka kerta riisua vauvan kokonaan kakkapyykkiä varten?? Jumpsuitit olivat taas näppäriä 6/7kk eteenpäin.

Sukkahousuja en juurikaan fanita vauvalle, makuasia. Sukista PARHAAT sukat olen tähän mennessä löytänyt ei-ryömivälle vauvalle Pomp De Luxilta, toiseksi parhaat konttaavalle vauvalle Polarn o. Pyret ja kolmanneksi parhaat Lindexiltä. Näitä kaikkia voin suositella lämpimästi. Meillä ei muuten ollut vauvalle mitään rompereita tms., koska en todellakaan ollut edes kuullut tällaisista vaatekappaleista..

Kietaisubodyt ovat ihan parhaita siinä vaiheessa, kun vauvaa hoidetaan hoitopöydällä, sängyllä tai lattialla. RA-KAS-TAN kietaisubodeja erityisesti vastasyntyneillä. Pään yli vedettävät mallit ovat siinä vaiheessa hieman kinkkisiä. Meillä kietaisubodyt olivat parhaita koossa 50, 56 ja 62, muutamia oli vielä koossa 68. Koossa 74 (kun vauva liikkuu huomattavan paljon lattialla) ns. “umpibodyt” pysyivät paremmin päällä.

Musumen siirtyessä taaperoksi hän käytti kokoa 80cm. Huomaan, että nyt kun kokeilemme aktiivisesti pottaharjoittelua, bodyt eivät ole enää niin käytännöllisiä. Mutta tämähän tietenkin riippuu lapsen koosta, isokokoiselle vauvalle ehdottomasti koon 86 bodyt olisivat varmasti hyvät ja käytämme niitä esimerkiksi taaperotanssissa, koska napa ei paljastu turhaan lapsen liikkuessa.

Yöpuvuista tykkäsin ihan hurjasti äitiyspakkauksen pussimaisesta yöpuvusta, hommasin niitä kirpparilta pari lisää vastasyntyneelle. Vaipanvaihto yöllä (jota teimme alle 2kk ikäisenä useinkin) oli NIIN kätevää kun vauvaa ei tarvinnut riisua. Mutta sitten vauva alkoi liikkua sängyssä enemmän. Sen jälkeen tykkäsin ihan hurjasti nimenomaan parjatuista terällisistä yöpuvuista/yöhaalareista. Musta ne on ihan parhaat! En todellakaan halua etsiä yöllä sängystä sukkia, jotka vauva on taas repinyt jaloistaan (tätä harrastettiin meillä paljon kaikkina vuorokaudenaikoina). Kauneimmat yöpuvut ovat olleet Martinexin Muumi-yöpuvut sekä Metsolan ihana pupuyöpuku <3 Parhaita ovat haalarit, joissa on KAKSIsuuntainen vetoketju!

Sitten taas kun lähdettiin liikenteeseen, konttaamaan, kävelemään niin normaalit lahkeet ovat huomattavasti kätevämmät, terälliset lahkeet kun helposti liukastavat eivätkä ole usein sopivan kokoiset. Tämä tosin on ehkäistävissä sisätossuilla, joita tykkäsin käyttää esimerkiksi jos menimme perhekahvilaan tai muualle ihmisten ilmoille sisävaatteissa. Tossuista suositus Slipstop-merkille ja FMAM:ille.

Ilmainen vinkki vauvoille, jotka syövät kiinteitä: AAMUPUURO syödään aina yöpaidassa (yöpaita pyykkiin) ja ILTAPUURO päivävaatteissa (päivävaatteet pyykkiin).

Tässä ajatuksia ensimmäiseen osaan, seuraavat osat tulevat piakkoin. Eikä tässä varmasti edes ollut kaikki vinkit, joita olin etukäteen ajatellut ajatellut mutta aivot muistivat ainakin nämä sekalaisessa järjestyksessä.

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *