Aistit / Leikkivinkit

Jäinen lumileikki sisällä

Leikki, jota olen suunnitellut pitkään pääsi vihdoin toteutukseen. Olimme jo ulkoilleet taaperon kanssa niin pitkään aamulla, etten jaksanut tänään lähteä toista kertaa ulos. Parvekkeen kaiteelta kauhoin lunta pesuvatiin ja eeppinen leikki alkoi.

Ilmastonmuutos on teema, joka tulee osaksi lasten elämää. Halusimme tai emme. Napajäätiköt sulavat jo, halusimme tai emme. Koen tärkeäksi, että aihetta käsitellään lasten kanssa ikätasoisesti eli siten, että lapsi ahdistuu asiasta liikaa. Päiväkodeissa ympäristökasvatusta toteutetaan esimerkiksi puhumalla veden säästämisestä, roskien keräämisestä luonnosta ja lajittelusta ja hävikkiruoan vähentämisestä.

Tämä leikki oli kuitenkin ennen kaikkea hauskaa. Idean näin vuosia sitten Pinterestistä. Vettähän voi myös pakastaa värjättynä mutta en nyt lähtenyt siihen, vaan valmistelin lumileikin mahdollisimman vähällä vaivalla. Mimmin päiväunien aikana laitoin hylkeet veteen muovikuppiin ja pakkaseen jäätymään.

Eläimiä olen kerännyt kirpputoreilta, niitä löytyy tosi helposti myös esimerkiksi tori.fi. Tähän voisi helposti käyttää myös vaikkapa Duplo eläimiä, ikiroudan seasta voi löytyä myös vaikkapa dinosauruksia. Mimmi tykkäsi lumen ja jään sulattamisen lisäksi myös kauhoa sitä astiasta toiseen muovikauhalla. Leikin kesto oli 35 minuuttia, josta osan Mimmi leikki itsekseen laittaessani astioita.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Jos pelkäät sotkua, suosittelen kylpyhuonetta mutta oma kokemukseni oli, että taapero keskittyi niin, ettei lunta tai vettä juurikaan päätynyt astioiden ulkopuolelle.

Kylmän ja kuuman aistiminen on lapsilla hieman erilaista kuin aikuisilla. Lapset pystyvät uimaan viileämmässä vedessä järvessä ruskean rasvan ansiosta. Usein varsinkin herkät lapset kokevat, että käsienpesuvesi on kuumaa, vaikka aikuisen mielestä se olisi ihan sopivaa. Kokemukset kylmästä tai kuumasta kannattaa aina ottaa tosissaan.

Käytimme lumen sulattamiseen lämmintä vettä hanasta. Mimmi oli ihmeissään kun lumi suli. Leikin jälkeen kävimme pesemässä kädet lämpöisellä vedellä ja saippualla, mikä korosti lämpötilaeroja. Kävimme paljon käsitteitä kylmä ja kuuma läpi leikin aikana. Mimmi osaa jo ulkonakin sanoa, jos hänellä on kylmä tai kuuma. “Poppaa” on kuumaa ja “kyymmmm” kylmää.

Hauskoja leikkejä,

Terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lastenvaateopas osa 2

26 tammikuun, 2021