Aistit

Satuhieronta kasvoille

Kuva Jenni Höök

Aiemmin kirjoitin satuhieronnasta ja tämä onkin hieman spesifimpi harjoitus, jota kannattaa kokeilla, jos lapsella (tai itselläsi) on jännitystä, stressiä tai hampaiden narskuttelua. Olen itse kärsinyt viimeeksi mainitusta siitä asti, kun Mimmi oli 3kk mutta nyt se on onneksi jo helpottanut ja osaan erilaisia niksejä, joilla hoitaa hampaiden puremista yhteen.

Tämä satuhieronta rentouttaa suun kielen ja purentalihasten jännityksiä. Suosin usein hieronnassa ja rentoutuksessa tuntuvampaa kosketusta mutta tässä satuhieronnassa kevyt kosketus on paras. Sopiva kosketus voi rentouttaa muun muassa psyykkistä jännitystä. Kasvojen ja päänahan alueella on todella paljontunto reseptoreita ja ne ovat herkkiä aistimaan kosketusta. Satuhieronta on syytä tehdä aina kiireettömästi ja rauhallisesti, jättäen tilaa kosketukselle ja tarinalle. Nyt ei ole suorittamisen aika.

Satuhierontaa ei voi “mokata”, joten ei todellakaan haittaa, jos et noudata alla olevaa käsikirjoitusta, keksit siihen variaatioita tai jos unohdat jonkun rivin tai liikkeen. Satuhieronnan pointti on rauhoittaa lasta ja luoda positiivinen kokemus kosketuksesta. Tärkeää on, että lapsi on myöntyväinen kosketukseen eli sinulla aikuisena on lupa koskettaa häntä.

Satuhieronta on hyvä tehdä istualtaan siten, että lapsi on edessäsi. Tykkään itse tehdä tämän Mimmille siten, että olen itse istumassa sängyllä selkä seinää vasten ja muksu makaa sängyllä mun sylissä.

SATUHIERONTA OHJEET

On tullut syksy. (Laske kädet molemmin puolin päätä)

Tuulenvire pyörittää ilmassa kevyitä lehtiä. Lehdet ovat kullankeltaisia.(Työnnä sormet hiuksiin ja nosta ylöspäin, anna hiusten pudota).

Tuuli nostaa lehdet pyörteeksi kohti aurinkoa ja lehdet laskeutuvat taas kasaksi maahan puun juurelle. (Tee kämmenillä pyörittävää liikettä pään alueelle).

Pikku-siili kaivautuu lehtikasan alle etsin mukavaa pesäpaikkaa. (Tee pieniä “pesiä” eli pysähtele välillä pyörittäen päänahkaa).

Puun vieressä virtaa pieni joki. (Tee sormilla virtaavia liikkeitä).

Purosta pärskähtelee pieniä pisaroita. (Ota kiinni hellästi korvalehden yläosasta peukalolla ja etusormella, kuljeta sormia korvalehdillä ylhäältä alas ja pysähdy aina korvalehden nipukkaan. Toista monta kertaa).

Puro virtaa järveen. (Vie kädet pään taakse ja kannattele päätä kevyesti).

Järven pinta aaltoilee rauhallisesti. (Keinuttele päätä varovasti samalla kannatellen).

Pikku-siili on löytänyt pesäpaikan ja siilin poikaset ovat painautunut emoaan vasten. (Liu´uta kädet olkapäille ja siitä lapsen selän alle lapaluiden kohdalle. Annan käsien olla paikallaan hetki).

Pesässä on lämmintä ja turvallista olla. (Nosta lavan alareunasta varovasti ja hellästi, jotta lapaluut hieman liikkuvat).

Siilit ovat vieri vieressä pesässään. Lehtikasan päälle leijailee vielä lisää lehtiä. (Sivele sormenpäillä rauhallisesti kaikkialta kasvoista).

Tulee ilta ja aurinko laskee. Se lämmittää vielä ihanasti ja koko taivas on kultainen. (Tee pään ja käsien alueella lämpöistä sivelyä)

Siilit nukahtavat pesässään ja näkevät unia toisiaan vasten painautuneena. (Laske kädet lopetuksen merkiksi solisluiden alapuolelle ja anna niiden olla hetki paikallaan).

Tämä satuhieronta sai innoituksensa Sanna Tuovisen ja Pirjo Turpeisen Pikkupeikko ja kuu -kirjasta, jota suosittelen lämpimästi. Tein yhdestä kirjan harjoituksesta hieman erilaisen tarinan mutta otin kirjasta ideoita hierontaliikkeisiin. Pikku Peikko ja Kuu on oikeastaan enemmän rentoutuskirja, jossa on todella hienosti rakennettu satu (joka meillä ainakin johtaa Mimmin takuuvarmaan nukahtamiseen.) Suosittelen kirjaa niin ammattilaisille kuin vanhemmille, sillä siitä löytyy monta erilaista satuhierontaa ja myös tietoa rentoutumisesta. Satuhieronnasta löytyy myös lisää tietoa täältä!

Toivottavasti pidit!

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaunis kaksivuotias

17 kesäkuun, 2021

Viisi leikkiä puuhelmillä

24 kesäkuun, 2021