Aistit / Vauvaleikit

Satuhieronta

Kuva Jenni Höök

Satuhieronta on menetelmä, jota käytetään mm. varhaiskasvatuksessa, kerhoissa, harrastusryhmissä rentoutuksissa ja myös esimerkiksi terapiassa. Satuhierontaan on olemassa koulutuksiakin. Tämä on todellakaan tarkoita sitä, että kotona ei voisi kuka tahansa kokeilla satuhierontaa.

Joillakin aistiyliherkillä lapsilla on helpompaa tehdä rentoutus käsien sijaan pehmeällä pallolla, pensselillä tai vaikkapa painavalla pallolla hieroen. Kokeilemalla se selviää! Jos lapsi on todella tuntoyliherkkä, on tärkeää, että satuhierontaa tehdään aluksi sellaisen ihmisen kanssa, joka on lapselle läheinen ja turvallinen.

Tekstin lopussa oleva hyvin simppeli satuhieronta on sellainen, joka sopii hyvin monenikäisille. Tämä toimii meillä JOKA KERTA (Mimmi on nyt 1v8kk.) Isommilla lapsilla arvuuttelen yleensä numeroita ja kirjaimia. Olemme kollegan kanssa käyttäneet tätä satuhierontaa jopa koululaisten kanssa ja he tykkäävät siitä yllättävän paljon! Tämä toimii jopa hieman vilkkaammille lapsille, sillä lapsi ei ole pelkästään passiivinen vastaanottava osapuoli, vaan saa aktiivisesti myös arvuutella piirrettyjä kuvioita. Kokeilkaa myös vaihtaa osia!

Opetin tämän leikin myös miehelleni ja siitä on tullut tärkeä juttu isän ja tyttären välille. (Myös ainoa hetki nykyään, jolloin taapero suostuu olemaan makaamaan sylissä ja paikallaan). Meidän perheessä tämä on usein sellainen pötköttelyaamujen leikki tai hetki, jolloin halutaan Mimmi hieman rauhoittumaan ennen päiväunia. Mimmi pötköttelee jomman kumman mahan päällä rentona ja me piirrämme.

Satuhieronnan etuna on rentoutumisen ja vuorovaikutuksen edistämisen lisäksi se, että lapsi oppii oman kehonsa hahmottamista ja seuraavassa esimerkissä tuntoaistin erottelua ilman näönvaraista vihjettä. Tämän harjoituksen ei ole tarkoitus olla nukahtamisen tukena, mutta sitä voi käyttää myös iltaisin rauhoittumiseen ennen iltarutiinien tekoa.

VINKKEJÄ

Toki tämän voi tehdä vieraamman lapsen kanssa myös siten, että lapsi makaa patjalla ja aikuinen piirtää vieressä. Jos on kovin paksut villavaatteet niin tämä voi olla vähän hankala toteuttaa, joten tarvittaessa voi päälimmäiset vaatteet riisua. Tärkeää on kuitenkin se, että lapsella on turvallinen ja lämmin olla. Valaistusta voi pienentää halutessaan mutta miksei tämä toimisi ihan vaikka työ- ja päiväkotipäivän jälkeen olkkarissa hälyn keskelläkin.

Käytän satuhieronnassa aina kahta sormea piirtämiseen. Painallus on verrattain voimakas, vältä kutittavaa tai hivelevää kosketusta. Tarkoitus on ohittaa pintatuntoreseptorit ja aktivoida enemmän syvätuntoreseptoreita, joilla on rauhoittava vaikutus hermostoon. Älä liikaa jännitä sitä, osaatko piirtää. Vältä liian pikkutarkkaa näpertämistä.

Tämä satuhieronta on sellainen, että ei vaadi mitään esivalmisteluja ja on nopea tehdä vaikka vaan yhden kerran. (kesto ehkä 12s.) Mulla ei ole hajuakaan, mistä tämä runo on, sillä mun kollega on opettanut sen mulle. En löytänyt asiaa googlaamalla, mutta sen sijaan löysin paljon variaatioita ja leikki-ideoita samaan loruun.

SIILI SATUHIERONTA

“SII-SII-SIILI.” Silitä lapsen selkää ylhäältä alaspäin.

“METSIKÖSSÄ HIIPI.” Tee pieniä askeleita alaselästä niskaan kahdella sormella.

“KALLIOLLE KIIPESI.” Silitä lapsen päätä.

“MITÄ SIELLÄ NÄKI?” Piirrä kysymysmerkki lapsen selkään kahdella sormella.

–> PIIRRÄ SITTEN JOKIN KUVA, KIRJAIN tai NUMERO lapsen selkään. Isompi lapsi voi arvata, mitä piirsit, taaperolle usein kerron jo samalla kun piirrän. Kuviksi sopivat esimerkiksi

  • kukka
  • sateenkaari
  • sieni
  • joki
  • talo
  • kivi (ympyrä)
  • aurinko
  • muurahainen (kolme pientä painallusta vierekkäin)
  • kuusi
  • mikä tahansa tarpeeksi simppeli kuvio……

Toista niin monta kertaa, kuin lapsi haluaa (ja itse jaksat).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

NOSH kevät on täällä

13 maaliskuun, 2021

Suuri turkiskuoriainen-gate

17 maaliskuun, 2021