Aistit / DIY / Leikkivinkit

DIY gluteeniton muovailuvaha taaperolle

Meillä on kaksin kappalein valmistakin muovailuvahaa ja erittäin hyvää onkin. Jokin askarteluvimma kuitenkin iskee siellä on tällöin, tiedätte kyllä. Taapero sitäpaitsi laittaa edelleen muovailuvahaa suuhunsa, joten halusin tehdä version joka on varmasti syötävää. Halusin tehdä gluteenittoman muovailuvahan, sillä ajatus vehnäjauhojen pöllyttämisestä keliaakikkona tuntuu aina arveluttavalta. Tämä ohje on siis muokattu Hilla Stenlundin ohjeesta.

Ainekset

2.5 dl maissijauhoa
2.5 dl riisijauhoa
2 dl suolaa
1 rkl sitruunahappoa (löytyy apteekista tai kaupan maustehyllyltä)

5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl öljyä (itse käytin rypsiöljyä)
elintarvikeväriä/kurkumaa/mustikkaa/punakaalimehua tai muuta värjäämiseen sopivaa elintarviketta, varmista että sopii taaperon ruokavalioon mikäli tuotetta eksyy suuhun!

Leipomiseen käytin lisäksi hieman perunajauhoja

Ensin yhdistettiin kuivat aineet sitten lisättiin kiehuva vesi ja öljy. Siinä se! Loppuvaiheessa lisäsin vielä perunajauhoja, sillä halusin taikinasta limaisen sijaan sileän ja melko kiinteän. Tuntoyliherkän muovailijan kanssa tämä on erityisen tärkeää ottaa huomioon, muovailuvahan koostumuksella ja tuntumalla on väliä! Valmiin muovailuvahan laitoin jääkaappiin lasipurkeissa, katsotaan miten se siellä säilyy, kokemukseni mukana pari kuukautta.

Olin sen verran uskaliaalla tuulella, että otin taaperon mukaan muovailuvahan valmistamiseen. No sotkua tuli jonkin verran, sillä hän rakasti jauhojen pöllyttämistä. Sitruunahappo ja kiehuva vesi eivät kuitenkaan sovi taaperon käsiin. Taapero seisoi (nakuna) pikkuapulaisen kanssa pöydän ääressä ja meni tästä suoraan suihkuun.. Essukin varmaan menettelee isomman kanssa ja hanskat voisivat olla kätevät värjäysvaiheessa. Pöytä kannattaa ehdottomasti suojata, kurkuma OIKEASTI värjää!

Itseäni ärsyttää ajatus ruokatarvikkeiden tuhlaamisesta, joten käytin jauhoissa pussien pohjia ja veikkaan, että vanhaksi menneet jauhot sopisivat tähän tarkoitukseen loistavasti. Suolaa todellakin meni paljon, sen tarkoitus lienee säilyvyyden lisäksi ehkäistä taikinan syömistä.

Olen tehnyt vastaavaa taikinaa aikoinaan hoivakodissa vanhusten ja muistisairaiden kanssa. (Olin lähihoitajan sijaisena pitkäaikaissairaiden osastolla mutta innostuin osastonhoitajan luvalla järjestämään jos jonkinlaista tuokiota asukkaille. Ostin tarvikkeet omilla rahoillani ja tein suunnitelmat tuokioihin omalla ajallani. Sain silti moitteita joiltakin työkavereiltani, koska joka tiistai minulla oli neljän omahoidettavan sijaan vain kolme ja muut kokivat tämän epäreiluna. En kestänyt muiden nälvimistä, joten loppukesästä en enää järjestänyt ylimääräisiä aktiviteetteja, vaan keskityin mekaaniseen hoitotyöhön.)

Vanhukset olivat innoissaan leipomisesta mutta moittivat jatkuvasti taikinan huonoa laatua sen suolaisuuden ja kirkkaan pinkin värin vuoksi. Muistisairaat maistelivat taikinaa aina uudestaan kielloista huolimatta ja tähän kannattaa taaperoiden kanssa myös varautua. Nättejä pullapitkoja vanhusten näppärissä sormissa silti syntyi! Tästä jäi minulle hauska muisto.

Värjäämiseen olin ostanut ruokakaupassa keltaisen elintarvikevärin mutta halusin testata myös kurkumaa ja mustikkaa värjäämiseen. Samasta taikinasta riittää helposti vaikka neljään eri väriin pohja. Pakastemustikoista irtosi juuri sopivasti mehua ja väriä, 20 mustikkaa riitti meillä. Testasin myös kaakaojauhetta ja kurkumaa mutta ne olisi kannattanut ehkä liottaa ensin veteen, rakenne kärsi näissä hieman. Kuvissa näkyvä mustikka oli siis paljon parempi! En turhaan vaivannut väriä tasaiseksi vaan jätin sen ns marmoroiduksi. Nättiiiii!

Työkalut ovat muuten Nukukuun Koivunen -setistä, jonka tilasin kesällä Kaikukidsin verkkokaupasta samoin kuin kuvassa näkyvät leimasimet (joilla on ihanat nimet; Kaaret ja Tupasvilla). Nukukuulla taitaa nykyään olla omakin verkkokauppa! Suosittelen! Musume on ainakin tykännyt kovasti näillä muovailla ja äidin silmä lepää!

Muovailualustaksi suosittelen vahakangasta tai leivonta alustaa, meillä vanha piirustusalusta.

Lue myös 100 tapaa käyttää muovailuvahaa.

terveisin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

DIY jumpparata

22 syyskuun, 2020