Leikkivinkit / Lelusuositukset

Mitä tänä vuonna joululahjaksi 3-vuotiaalle?

Yhteistyössä Iloinen Heppu <3

Meillä on Mimmille niin riemastuttava jouluyllätys, että näen jo mielessäni hänen ilmeensä, kun hän silmät suurina avaa jouluna paketin ja huutaa ihastuneena “ooooooh!”. Päiväkodista on kerrottu, että nukkeleikit ovat olleet viime aikoina hänen suosikkileikkejään varhaiskasvatuksessa. Mimmillä on entuudestaan hänen oma vauvanukkensa (jonka usein ottaa kylpyyn mukaan) ja kaksi minun vanhaa nukkeani. Valitsin tämän nuken, koska sen nimi on Summer ja on siten oivallinen kesäkuiselle. Katsotaan mikä hänen lopulliseksi nimeksensä tulee, olisiko vaikka Suvi hyvä? Tästä pääset heti verkkokauppaan, jos haluat katsoa, minkälaisia erilaisia nukkeja on tarjolla!

Tässä kuvassa on Summerin lisäksi mun Maija, suoraan 90-luvulta. Olen saanut Maijan 1-vuotiaana kummitädiltäni, joka oli ostanut sen tuliaiseksi Englannista. Laadukkaat lelut kestävät upeasti aikaa. Maijakin on saanut uuden elämän pienten leikkijöiden käsissä. Rubens Barn-nuket ovat superlaadukkaita ja uskon niiden kestävän hyvin leikkimistä ja aikaa.

Nukkeleikeissä on yksi erittäin tärkeä teema, jota lapsi harjoittelee. Kyse ei ole siitä, että tyttöjä opetetaan hoivaamaan tai hoitamaan vauvoja. Kyse on ennen kaikkea empatian harjoittelemisesta, joten nukkeleikkejä on tärkeää tarjota kaikille lapsille. Leikissä lapsi joutuu arvailemaan, miltä nukesta tuntuu eli asettamaan itsensä nuken asemaan. Koska nukke aina hieman edustaa häntä itseään ja omia salaisia toiveita ja tunteita, lapselle avautuu mahdollisuus tarkastella omia tunteitaan ikään kuin ulkopuolelta. Meille aikuisille sama olisi tyypillisempää kirjoittamalla tai keskustelemalla, mutta koska lapsi ei vielä kykene tämän tyyppiseen tunteiden sanoittamiseen, tunnetyöskentely tapahtuu leikin sisällä ilman ylimääräistä analysointia.

Tykkään Rubens barnin nukeista ennen kaikkea siksi, että ne ovat painavia! Tummies-sarjan nukkejen jyvätyyny tekee nukeista helposti eri asentoihin muokattavia ja nuket ovat sen vuoksi hyvin ilmeikkäitä. Rubens barnin nuket ovat puettavissa ja riisuttavissa, vaatteet ovat mun mielestä supersuloisia! Samalla siis harjoitellaan pukemiseen liittyviä tunteita (pukeeko nukke reippaasti vai temppuileeko hän housujen laitossa) mutta myös ihan konkreettisesti hienomotoriikkaa.

Jyvätyyny on tosiaan lämmitettävä ja viilennettävä. Nukke on siis oivallinen unikaveri kuumeiselle lapselle. Jyvätyynyjä saa ostettua myös erikseen. Olen kuullut, että koliikkivaivoista kärsiville vauvoille on kokeiltu myös lämmitettyä tyynyä avuksi vatsavaivoihin. Summer-nuken materiaalina on luonnonmukaiset kankaat ja jyväbussi on luomuvehnää Ruotsista. Nuket tehdään käsin, jotta nuken ilmeet tulevat “oikein”. Pakkaus ei sisällä mitään ylimääräistä muovia, vaan on käytettävissä leikkeihin.

Nukke tarvitsee yleensä myös hieman nukentarvikkeita, esimerkiksi lusikan, jolla syöttää, tuttipullon, rattaat tai sängyn mutta pretented play on siitä kivaa, ettei kaikkia tarvikkeita tarvita välttämättä erikseen eikä heti leikin aloittamiseksi. Punainen palikka voi olla mansikka, kenkälaatikosta saa sängyn, kantokassin nukelle voi vaikkapa virkata itse paksusta langasta. Olen kerännyt nukelle jonkin verran tarvikkeita kirpputoreilta, jotakin on tehty itse (esim. rattaiden kangas on mun siskon käsialaa), virkattuja vaatteita on saatu Mammilta, nukelle on potta ja maitopullo kirpparilta ja puisia syöttövälineitä ostettu uutena. Oi, olisipa vielä jokin ihana tee-astiasto, posliinisesta alkaa olemaan enää muutama kuppi ehjänä jäljellä Mimmin leikkien jäljiltä. Mutta siis pointti on, että nuket eivät tarvitse kaikenmaailman välineistöä leikin aloittamiseen. Muutamat vaihtovaatteet ja perustarvikkeet riittävät.

Meillä nuket ovat usein mukana roolileikissä: junassa matkustajana, piknikillä, avaruusaluksessa ja uintileikissä. Nuket on todellakin tehty seikkailemaan, eivätkä pelkästään passiivisen hoidon kohteiksi!

Kuvassa näkyy hyvin nukkejen väliset kokoerot, jos tilaat Iloisen Hepun verkkokaupasta. Ostamalla kotimaiselta pienyrittäjältä tuet suomalaista työtä!

Iloisessa Hepussa Rubens Barn-nukeissa on niin paljon valikoimaa, että jokaiselle lapselle löytyy varmasti mieleinen nukke. Toivoin muuten myös meidän toiselle tytölle erästä tiettyä nukkea samasta sarjasta, kun tädit kyselivät joululahjatoiveita. (Ja tammikuisella on tulossa myös synttärit, jos pukki unohtaa tämän kontistaan). Iloisesta Hepusta löytyy myös kivoja nukenvaatteita eri kokoisille nukeille aina sadetakeista lähtien. Erilaisia koko ja sarjoja on useita, on “isompia lapsia” ja selkeitä vauvoja. Ecobuds-sarja on valmistettu ekologisista raaka-aineista. Tykkään myös siitä, että vauvoja on saatavina sekä tyttöinä ja poikina, koska monesti nukeista on saatavilla pelkästään tyttöjä, myös eri ihonsävyjä löytyy ilahduttavasti. Tummies-nukke sopii kokonsa puolesta jo heti vauvalle ensileikkeihin ja on varmasti lahja, joka säästetään sukupolvelta toiselle.

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *