Odotus / Vain äitylijutut

Mitä äiti tarvitsee? – raskausajan tärkeimmät tarvikkeet

Minä ja uusi rakkaani!

Mainos Lastentarvike (tuotteet saatu)

Olen ratkaisukeskeinen ihminen. Se näkyy kaikessa tekemisessäni. Jos jokin asia on vinossa, niin se pyritään korjaamaan, etsimään helpotusta tai opetellaan elämään asian kanssa.

Joku toinen aloittaisi tämän tarinan tärkeimmästä raskausajan hankinnasta koti-dopplerilla, mutta itse en ole edes koskaan harkinnut sellaisen hankkimista – en ole nimittäin ollut huolissani keskenmenosta pahoinvoinnin vuoksi. Siinä vaiheessa, kun pahoinvointi on helpottanut, olen tuntenut jo liikkeet niin hyvin, ettei ole ollut tarvetta enää kuunnella sydänääniä. Olen tuntenut rakkaani niin selkeästi, että tiedän hänen olevan siellä, joka hetki. Tiedän, että monelle doppler on kuitenkin ollut todella tärkeä raskausaikana omien hermojen rauhoittamiseksi.

Raskaus ei ole ollut mulle tällä(kään) kertaa helppoa aikaa. Yritän siksi helpottaa oloani aina kun voin. En ymmärrä, miksi kärvistelisin selkäsärkyjen kanssa, vaikka olenkin raskaana. Tai käyttäisin vaatteita, jotka on mulle pieniä ja kiristäviä. Teen asialle jotain, jumppaan aina kun muistan, käyn fysioterapeutilla, hankin tukivyön. Olen kuullut, että moni kärvistelee esimerkiksi selkävaivojen kanssa pitkään eikä edes tiedä, että niitä voi helpottaa venytyksin ja apuvälinein. Minä hankin töihin jumppapallon päätetyöskentelyä varten ja valitsin parhaan mahdollisen tukivyön Lastentarvikkeen valikoimasta, jotta ajatukset eivät olisi kivussa ja säryssä. Se kannatti.

Legginssit ja tukivyö, jotta massu ei vilku

Sen sijaan olen helpottanut oloani tukivyöllä ja äitiyslegginsseillä (molemmat Carriwellin mallistosta). Oloni on niin paljon parempi tukivyössä (joka on vieläpä oikean kokoinen toisin kuin viime raskaudessa) ja legginsseissä, jotka tukevat mukavasti alavatsaa. Olen alavatsasta todella herkkä, sillä siinä on arpia Mimmin raskaudesta ja muutenkin alueen iho on mulla tosi herkkää. Siksi en voi SIETÄÄ, jos jokin vaate roikkuu raskausmahan alapuolella! Mulla on pakko olla kunnon tuki mahan päälle, muuten en pysty olemaan. Mun painajainen on myös, että maha vilkkuisi alapuolelta kaikelle kansalle. Ei kiitos! Suosittelen lämpimästi tuota säädettävää tukivyötä, koska se antaa vahvan tuen mahalle mutta ei tunnu lainkaan sellaiselta “puristavalta”, kuten joillain kapeammilla malleilla on joskus tapana. Mulla on ainakin merkittävästi helpottaneet alaselkävaivat aina, kun laitan vyön päälle. Plussaa tässä OVERBELLY-mallissa on (verrattuna esim. apuväline-tukivöihin) on se, että kangas on superohutta ja miellyttävää. Vyötä voi käyttää siis helposti omien vaatteiden alla, eikä se hankaa tai näy läpi.

Rinnat eivät ansaitse tätä kamalaa jojoilua, jota imetysten välillä on tapahtunut. Minulla oli viimeeksi imettäessä H-kuppi (tiedän, ei naurata) ja nyt reilu vuosi imetyksen päättymisestä olen palannut maltillisemmille kirjaimille. Kunnes uusi raskaus, uudet hormonit ja taas mennään. Isorintaisena annan rinnoilleni kaiken mahdollisen tuen, mitä voin, se on vähintä mitä voin tehdä. Puhtaasti kaarituettomat liivit eivät minulla toimisi. Carriwellilla on kuitenkin malli, jossa geeli-kaarituet. Kaarituissa on nimittäin sellainen ongelma, että niiden kanssa ei ole mukavaa imettää kyljellään ja toiseksi, jos liivi ei ole sopivan kokoinen, ne voivat pahimmillaan aiheuttaa rintatukoksia tai tulehduksia. Siksi halusin kokeilla tällaista hybridi-mallia, jossa on reilusti tukea mutta ei liian kovia osia. Mun valitsema malli löytyy täältä. Olen ottanut liivit jo nyt käyttöön, sillä usein rintoihin tulee muutoksia jo raskausaikana. Ensimmäisessä odotuksessa muutos oli niin iso, etten voinut käyttää lainkaan omia liivejäni. Jouduin ostamaan niihin sellaisen pienen jatkopalan taakse ja silti olo oli tukala. Muuten näissä GelWire-mallissa jatkopala tulee jo valmiiksi mukana, kuinka kätevää!

Työpäivän jälkeen

Viimeisenä, vaan ei todellakaan vähäisimpänä, haluan esitellä uuden poikaystäväni.. Hän nimittäin on nykyään vakiounikaverini öisin. Ja.. olen rakastunut. Nimittäin tämän BabyMatexin musliinikankaisen raskaus- ja imetystyyny saa auki siten, että siitä saa ihanan vartalotyynyn. Vartalotyynyssä on kaksi etua – koska raskaana ollessa suositellaan nukkumaan kyljellään, mun olkapäät kipeytyvät herkästi, nivelsiteet löystyvät raskaushormonien takia ja menevät sumppuun. Tuloksena saattaa olla käsivarsien ja olkapään puutuminen tai hirvittävät hermokivut olkapäässä, kun hermot jäävät puristuksiin. Siksi tykkään halata tyynyä, mikä kannattelee osittain mun leveitä harteita. Tähän asti olen rullannut puolisoni peiton mytyksi, mistä hän ei ole ollut iloinen. Myös lantio saa enemmän kannattelua, jos kärsii esimerkiksi liitoskivuista.

Toinen etu on tietenkin sitten, kun imetys alkaa. Tykkäsin viimeksi harjoitella imettämistä sängyssä ja siinä on kiva, jos selän taakse saa pitkittäin tyynyn. Ero asennossa ja hartiavaivoissa saattaa olla ISO. Mulla oli viimeeksi synnytyksen jälkeen keskivartalon hallinta hukassa ja oikeaa asentoa oli hankala löytää. Tyynyt auttavat siihen, että asento on rennompi, eikä tarvitse itse jäkittää leukaa ja hartioita ihme asentoon. Kävin aikoinaan äitiysfyssarilla, joka kertoi, että synnyttäneillä äidellä on usein kireyttä leukaperissä ja hampaiden narskuttelu on yleistä (minä kuuluin heihin). Fysioterapeutti kertoi, että imetyksen lisäksi myös lantionpohja liittyy jotenkin asiaan?

Tietenkin tämä toimii myös tavallisena imetystyynynä istuma-asennossa. Mulle se oli isona apuna hyvän imetysasennon löytymisessä.

En malta odottaa, että pääsen testaamaan imetystyynyä myös tammikuisen kanssa!

Kysyin instagramissa seuraajiltani, mikä tarvike oli heille tärkeä odotusaikana tai vauvavuoden aikana, mikä väline helpotti nimenomaan äidin oloa ja tuki jaksamista. Tässä vastauksia kysymykseen “tätä ilman en olisi selvinnyt”:

  • “Raskausaikana en olisi selvinnyt ilman pahoinvointilääkettä”
  • “Tukivyö ja tukisukat, kompressiosukat toimivat myös”
  • “Carriwellin imetysliivit ja Boobin imetyspaidat”
  • “Vartalotyyny, helpotti nukkuma-asennon löytymistä raskausaikana”
  • “Kiikkuva nojatuoli”
  • “Kantoreppu” (tälle tuli montakin ääntä!)
  • “ISOT alushousut”

Odottavilla äideillä on siis monenlaisia tarpeita, joskus tosi yksilöllisiäkin mutta voin kyllä allekirjoittaa nämä kaikki! On siis väärin sanoa, että jokin tarvike olisi välttämätön tai ehdoton, toiselle on, toiselle ei. Edelleenkin harmittaa, ettei meillä ole kiikkutuolia ja Tulan kantorepusta haaveilen jatkuvasti. Oikeita tukisukkia en omista, mutta marketin kompressiosukat on käytössä aina kun muistan. Imetysliivit ja paidat ovat mielestäni ehdottomat hankinnat, sillä se helpottavat etenkin julki-imetystä merkittävästi. Kaikki asiat, jotka saavat odottajan tai tuoreen äidin rentoutuneeksi ja mukavaksi ovat ehdottomasti sen arvoisia.

Listaan voisi toki lisätä vielä hemmotteluhoidot, suklaat ja yllätyskukkapuskat, kyllä te tiedätte. Nyt on aika rentoutua ja nauttia, käpertyä hieman sisäänpäin, kuunnella omaa kehoa, kiittää ja hemmotella sitä. Puuttuiko listasta jotain, mikä oli sulle tärkeä odotusajan tarvike? Kommentoi täällä tai instagramissa!

terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kakkajuttuja

28 syyskuun, 2021

Hankintoja vauvalle osa 1

12 lokakuun, 2021