DIY / Leikkivinkit / Vauvaleikit

DIY puuhaa taaperolle

Maailman kiehtovin asia vauvelin mielestä on jo jonkin aikaa ollut pilttipurkin kannet siitä asti, kun hän oppi istumaan itsenäisesti lattialla. Idea muistipelistä tuli muualta mutta päätin yhdistää siihen ns. kolikkopurkin, joka on jostain syystä mun terapialasten kestosuosikki. Kolikkojen sijaan käytin näitä pilttipurkin kansia, jotka toimivat siis myös muistipelinä isomman muksun kanssa.

Ajatuksena on, että myöhemmin taaperon kanssa muistipeliä pelatessa ei olisikaan pakko valita voittajaa, vaan palkintona olisi sen, että parien löydyttyä löytäjä saa pujottaa korkit purkin reiästä. Ja kas, muistipeli “siivotaan” samalla kuin huomaamatta.

Muistipeli harjoittaa lapsen työmuistia ja kielellistä kehitystä, pienen lapsen kanssa onkin tärkeää näönvaraisen muistin tueksi nimetä, mikä kuva toiselta puolelta paljastui. Voit myös antaa lisävinkkiä korostaen, että siellä oli KELTAINEN LINTU! jolloin muistijälki saattaa olla pysyvämpi. Pelissä tietenkin harjoitellaan myös pettymyksen sietoa, voittamista ja häviämistä, reilua käytöstä ja oman vuoron odottamista. Leikki-ikäisten ja koululaisten kanssa aikuinen on yleensä tuomittu häviämään, koita kestää!

Tarvikkeet ovat kotoa löytyneitä ja kannattaa soveltaa sillä, mitä vaan sattuu löytymään. Töissä olen kolikkopurkit askarrellut isoista rusinapurkeista (sun maid), nyt käytin tietenkin Van Slooten purkkia. Lisäksi tarvitset pilttipurkin kansia (taaperolle riittää jopa viisi paria, nyt tein samantien 14 kpl), tarroja ja sakset, joilla leikkasin purkin kanteen reiän. Jos tarroja ei ole, tämän voisi toteuttaa vaikka maaleilla (väriläiskät) tai piirtämällä kuvat.

Kuviksi valitsin tarrat, joita minulla oli kaksi arkkia samanlaisia. Jätin myös runsaasti ns. varatarroja, sillä todennäköistä on, että osa kansista häviää alta aikayksikön. Niitä on onneksi helppo tehdä lisää ja aion surutta heittää parittomat pois. Kansien etu on se, että vaikka muksu laittaisi kannen suuhunsa, ei tarra lähde irti.

Päätin koristella purkinkin mutta tämä oli jo sellaista hifistelyä. Leikkasin paperin oikean kokoiseksi ja liimasin ihan tavallisella paperiliimalla.

Musume oppi hieman ennen 10kk iässä pudottamaan asioita purkkeihin (aluksi puisia pääsiäismunia pahvilaatikoihin). Nyt hän viettää sen ajan kun keitän puuroa pudotellen näitä kansia purkkiin, tosin ilman purkin kantta vielä toistaiseksi.

Valitse leikit lapselle aina hänen oman ikä-, valmius- ja taitotason mukaan. Suosittelen lukemaan myös Tukesin turvallisuussuositukset lapsen leluista.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leikit vauvan kanssa 2kk

15 huhtikuun, 2020

Yksinäisyys loppuraskaudesta

25 huhtikuun, 2020