Yleistä

Kuka hankkii teidän päiväkodin lelut?

Kyselin teiltä instagramissa, oletteko vieneet omia leluja töihin (vakaan, kouluun, odotushuoneeseen, terapiaan..) ja voi kyllä, kyllä, te olitte todellakin (!!!!) ja sain aiheesta valtavan määrän viestejä. Olette valinneet terapiaan motivoivia tarroja, ostaneet kirppareilta, kytänneet roskalavalta, vieneet lasten vanhoja ja tarpeettomiksi jääneitä kirjoja ja leluja, hankkineet omalla rahalla hyviä välineitä jne. jne. Joissain päiväkodeissa vanhemmat ovat tehneet lahjoituksia ja keränneet varoja ryhmän leluihin. Joskus työntekijä saa itse hankkimistaan välineistä rahallisen korvauksen tavalla X, 98% tapauksista ei.

Sosiaali- ja terveysalalla olemme palkkakuopassa, erityisesti vakassa. Vakassa määrärahat hankintoihin ovat pölypalleron kokoisia, vaikka käyttäjät sen kun lisääntyvät (nyt yhä nuorempina tullaan hoitoon) ja lelut kuluvat pienten käyttäjien käsissä (kuten kuuluukin!) Hankintarahat ja -paikat ovat tiukassa kontrollissa, eikä maalaisjärkeä pääse aina hyödyntämään.

Tässä on mielestäni pari ongelmaa: ajankäyttö hankintoihin on palkatonta, hygienia-asiat ja se, että me paikataan määrärahoja omasta pussista jatkuvasti. Kierrätys ja lahjoitukset ovat pelkästään järkevä asia. Ei kuitenkaan pitäisi olla työntekijöiden varassa, onko työvälineet kunnossa. Työkalut pitäisi tarjota työnantaja (+ ja vakaan se ulkovaatetus HETI!!!) Vaikka kyse olisi vaan tarra-arkista tai parista eurosta. Jos rakennusalalla oletettaisiin työntekijöiden tuovan naulapyssyn ja nauloja kotoa, niin siellä ei kauaa tekijöitä viihtyisi.

Me välitetään lapsista, meidän asiakkaista, nuorista.. Ja ajatellaan heitä vapaa-ajallakin. Halutaan, että he saavat kunnon askarteluvälineet, ehjän parkkitalon ja uusia kirjoja. Mutta pitäisikö myös hankinnoista vastaavien olla kiinnostuneita noista jutuista? Pitäisi meidän työvälineiden olla työnantajan eikä aktiivisen työntekijän (vapaa-ajan ja lompakon) vastuulla?

Jokaiselle tulee mieleen työkaveri, joka toi uudet ponit kaljujen tilalle, joka toi messuilta uuden apuvälineen ryhmään, joka lainaa omia kirjojaan toisiinkin ryhmiin ja jonka tarravarastoa muut kadehtivat. 🧡

Ajatuksia?

terkuin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viiden vaatteen vuosi

19 helmikuun, 2024