Vanhemmuus

5 säästövinkkiä perhevapaille

Nyt tulee muuten niin timanttisia säästövinkkejä, ettette uskokaan. Rahasta puhuminen on minulle edelleen vaikeaa, vaikka olenkin sitä harjoitellut. Jotenkin nolottaa ja huvittaa laittaa säästövinkkejä mutta tässä ne nyt tulevat. En väitä, että nämä helpottavat elämää. Raha tuo turvallisuutta, se ei tuo onnea. Moniin näihin juttuihin menee enemmän aikaa eivätkä ne välttämättä edistä omaa jaksamista. Mua auttaa kuitenkin joku tavoite säästämisessä, tällä hetkellä säästän kesälomajuttuja varten.

  1. Tee ruuat itse. Pussillisesta porkkanoita tulee yhden Piltti-sosepurkin hinnalla yllättävän paljon ruokaa. Vauvat tykkäävät simppeleistä jutuista (ja avokadoista) ja itse tekemällä olen säästänyt merkittävän summan rahaa. Ruuanlaittoon menee kuitenkin merkittävästi aikaa, varsinkin kun perheessämme yhdellä on keliakia, yhdellä laktoori-intoleranssi ja yhdellä tomaattiallergia. Siitä huolimatta, että tein vauvanruuat sekä omat ruokamme itse, hemmottelen itseäni lounailla äityliystävieni kanssa. Koronan aikana tämä ei ollut kuitenkaan mahdollista, joten rahaa on selkeästi säästynyt. Olisi helpottanut myös huomattavasti, jos kestovaippailu olisi lähtenyt meillä sujumaan. Niin ei kuitenkaan käynyt. Vaippojen pesemiseen käytetty aika ei ollut suuri mutta mieluummin silti maksan kotimaiselle vaippafirmalle, jotta lapseni pysyy kuivana.

2. Osta silloin, kun muut eivät osta. Metsästä välikausihaalaria pakkassäällä, kesävaatteita syksyllä ja toppahaalaria toukokuussa. Ennakoiminen auttaa todella paljon vaatekustannuksissa mutta myös muissa kuten kouluikäisten urheiluvälinehankinnoissa. Kengät ovat ainoa asia, joita en suosittele ennakoimaan kovin paljon. Meillä meni muutamat kengät kokonaan sivu suun. Kirpparit kannattaa kiertää tarkkaan, käytetyn hinta ei saisi hipoa uuden tuotteen hintaa. Lastenvaatteissa törmää jonkin verran jopa uusiin vaatteisiin, joissa on vielä laput kiinni. Katso myös Tori.fi ANNETAAN osio, sillä sieltä saattaa tehdä hyviä löytöjä ja lastenvaatteita, jos ei ole turhan tarkka kuoseista ja trendiväreistä.

Hienoinkin brunssi maksaa itsetehtynä vähemmän kuin ravintolassa, miinuksena tiskit

3. Tämä saattaa kuulostaa maksetulta mainokselta, mutta keskittäminen kannattaa. Kahden erikoisruokavalion kanssa meillä menee ruokaan rahaa melko paljon. Salaisuus siihen, miten olen säästänyt vanhempainvapaiden aikana lähes tuhat euroa säästötilille on PRISMA LIFE. Äitiysloman alussa perustin ässän rahastosäästötilin, jonne menevät automaattisesti kaikki bonukset. Joskus 15€, ennätyksenä jopa 90€ kerran kuussa säästöön. Emme ole mitään superkeskittäjiä, käymme muissakin ruokakaupoissa ja silti siellä ne säästöt vaan lihovat. Olen aina ajatellut, että puskurirahasto on erittäin tärkeää olla tilillä mutta huomasin, että vanhempainvapaiden aikana säästöt hupenevat säästötililtä liiankin nopeasti, joten tämä vararahasto on mielestäni hyvä vaihtoehto eikä korkokaan ole ollenkaan hassumpi. Tällä hetkellä siellä on 980€ (and counting) ns. “pesukonerahaa”, joka tuo edes jonkinlaista mielenrauhaa.

4. Nyt tulee maailman huonoin säästövinkki.. Nimittäin vakuutusasiaa. Meillä oli vauvavuonna kattava terveysvakuutus, jonka hinta oli melkoisen tuntuva. Montako kertaa sitä käytimme? 0 kertaa. Koko vauvavuoden aikana Mimmi ei ollut kertaakaan kipeänä. Teimme yksivuotissynttäreiden aikaan vaikean päätöksen ja irtisanoimme vakuutuksen. Pelkäsin hirveästi, että no niin, nyt tulee samantien joku korvien putkitus ja olemme vararikossa. Mimmi on edelleen ollut terve koko ajan emmekä ole käyneet kertaakaan lääkärissä, ei yksityisellä eikä julkisella puolella. SUOSITTELEN SILTI OTTAMAAN VAUVAVAKUUTUKSEN vaikka jo raskausaikana, sillä eihän sitä tosiaan tiedä, mitä kaikkea tutkimuksia lapsi tarvitsee. Irtisanomalla vakutuksen olemme säästäneet n. 700€ vuodessa. Olen ajatellut, että tuolla rahalla voin ostaa kenties terveellisempää ja monipuolisempaa ruokaa (lohta ja niitä avokadoja..) ja tarvittaessa, jos tarvitaan yksityinen lääkärikäynti, voin käyttää vakuutusmaksun siihen. Jos perheessä on useampia lapsia, miettikää, miten paljon terveysvakuutukset maksavat! Usein vakuutukset saattavat rajata myös pitkäaikaissairaudet vakuutuksen ulkopuolelle, esimerkiksi jos sikiöaikana on näkynyt munuaisvikaa tms. JA SAMALLA vauvojen terveysvakuutukset on pelastaneet monen mun ystävän vauvavuoden, kun on voinut käydä lääkärissä huoletta.

5. “Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa”. Muistan, kun kuulin tämän lauseen ekan kerran joskus ala-asteella ja ihmettelin sitä. Ai miten niin? No tässä vaikka esimerkki (joka toimii erityisen hyvin itselleni, nimimerkillä H-kuppi); jos ostan 15 eurolla kahdet huonohkot mutta halvat rintaliivit (2 yhden hinnalla) niin olen ehkä jonkun aikaa tyytyväinen, ne on ihan nätitkin! Pian kuitenkin hartiavaivat alkavat, sitä seuraavat päänsäryt ja buranaa kuluu. Joudun menemään hierontaan ja fysioterapeutille, jotta saan hartiani edes jonkinlaiseen kuntoon. Hieronta 45€ ja fyssari 65€. Olisiko tullut edullisemmaksi mennä asiantuntevaan rintaliivikauppaan, jossa otetaan mitat ja katsotaan, että liivit tukevat tarpeeksi, jotta hartiavaivoja ei synny. Yhdet laatuliivit maksavat helposti 80€, mutta se on vähemmän kuin 15+45+65=125€. Älkää käsittäkö väärin, rakastan hierontaa ja fyssareita mutta tässä esimerkissä olisi ehkä kannattanut panostaa oikeassa kohtaa ja ennaltaehkäistä isompi haitta. Ehkä tajusitte pointin. Vaateasioissa olen päätynyt eettiseen muotiin, sillä kotimaiset, vastuullisesti tuotetut vaatteet ovat hämmästyttävän hyviä jälleenmyyntiarvoltaan. Myin juuri tämän käytetyn Kaikon mekon 80 eurolla, miettikää!!!

Herättivätkö nämä säästövinkit ajatuksia?

terveisin, Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hybridivanhemmuus

28 helmikuun, 2021

Ihania lautapelejä taaperolle

4 maaliskuun, 2021