DIY / Leikkivinkit / Lelusuositukset / Motoriikka

Viisi leikkiä puuhelmillä

(saatu osana Playunion brändilähettiläskautta)

Jos joku muukin kärsii kesänuhasta ja muksut kaipaavat tekemistä, tässä tulee viisi vinkkiä helmien pujotteluun. Tämä leikkiklassikko on mulle tuttu omasta lapsuudesta ja toimintaterapiassa sitä käytetään lapsen tavoitteiden mukaan paljonkin. Helmet ja naru eivät vie paljoa tilaa reissussakaan ja esim. kannellisessa rasiassa sopivat matkailuautoon tai veneeseen mukaan. Puuhaa voi toistaa uudestaan ja uudestaan tai tehdä pysyvät helminauhat.

  • Perinteinen helminauhan teko vaatii lapselta sekä kahden käden yhteistyötä ja silmän ja käden yhteistyön tarkkuutta. Jonkin verran myös esineen käsittelyä yhdellä kädellä vaaditaan. Toimintaa voi helpottaa teippaamalla narun kiinni pöytään.
  • Usein toimintaterapiassa käytän harjoittelu vaiheessa piipunrassia, joka pysyy paremmin paikoillaan. Kolmannessa kuvassa piirsin helmiin numerot tussilla ja kirjaimet toimivat isommalla lapsella loistavasti!
  • (extravinkki: permanenttitussi lähtee pinnoilta käsidesillä, jota löytynee jokaisesta kodista nykyään, vinkin sain asiakkaana äidiltä, joka oli luokanopettaja)
  • Helmien lajittelu väripurkkeihin. Purkit ovat perus pilttipurkkeja ja päällystetty venytetyllä ilmapallolla. Toimii! Jos purkkeja on vain yksi niin myös se toimi taaperon mielestä, että vaan pudottelee helmiä ja kuuntelee sen kilahduksia. Syy-seuraus suhde on ihmeellistä.
  • Etsi oikea muoto/lajittelu muodon perusteella. Kokeilin, osaako taapero etsiä oikean muodon kuvan perusteella, sanallisen vihjeen avulla kyllä. Tämä vaatii visuaalista erottelukykyä ja hiukan työmuistiakin.. mitäs muotoa olitkaan etsimässä? Tarkistetaanko?
  • Anna lapsen sekoilla ja leikkiä vapaasti helmien ja erilaisten kuppien kanssa. Saat 30min vaikka ruuanlaitto-aikaa tai voit tuijotella kattoon samalla, kun muksun aivot kehittyvät kohisten.

Josko näistä lähtisi liikkeelle? Helmet ovat niin loistavia hahmottamisen, luokittelevan päättelyn ja hienomotoriikan valmiuksien harjoitteluun, että suosittelen lämpimästi. Näissä Playunionin ensihelmissä oli ihanan isot reiät ja ne sopivat taaperon käteen hyvin.

Terkuin, Heini

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Satuhieronta kasvoille

22 kesäkuun, 2021

Kesäkuun kuulumisia

6 heinäkuun, 2021