Tunteet

Mistä tunnet sä ystävän?

Kuten olette taas saaneet lukea, olemme olleet pohjalla noron kourissa ja nämä ovat taas niitä hetkiä, kun todelliset ystävät ovat tukena ja lohduttavat. Olen miettinyt, muutanko blogin nimen HEININLEIKIT sijaan HEININSAIRAUDET JA MUUT KULKUTAUDIT. Ehkä en sittenkään.

Olen pohtinut tänään paljon ystävyyttä. Satuin lukemaan vanhoja päiväkirjoja. Palasin niihin aikakausiin, kun kipuilin sitä, ettei minulla ole ystäviä tai koin, että oli paljon kavereita mutta ei ystävää. Erityisen vaikea jakso elämässäni oli silloin, kun opiskelut olivat päättyneet, opiskelukaverit hajaantuneet ympäri Suomea, olin aloittanut työpaikassa, jossa olin koko työyhteisön ylivoimaisesti nuorin enkä ollut löytänyt sieltä ystäviä. Sosiaalisia suhteita oli päivittäin paljon ja työkaveruutta syntyi myös eri ikäisten kanssa helposti. Muutamat yritykset löytää samanhenkistä seuraa kaatuivat siihen, että monet nuoret hakivat vielä paikkaansa työelämässä ja alkavat kaveruudet kuihtuivat, kun työpaikka vaihtui. Miehen ystävät pitivät yhteyttä virtuaalisesti eikä hän kokenut yksinäisyyttä lainkaan. Ongelma ei ollutkaan arjessa, minulla oli paljon harrastuksia ja tekemistä, haasteena olikin enemmän vapaa-aika, sunnuntai-illat ja ennen kaikkea juhlat ja juhlapyhät. Vappu, uusivuosi, ystävänpäivä, juhannus. Ne olivat vaikeita. Eräänä uutenavuotena googlasin ihan tosissani, mistä löytää ystäviä. Harrastuksista? No joogassa en kyllä tutustunut keneenkään, siellä ollaan hiljaa. Töissä? Niin ihania kuin työkaverini olivatkin, heillä oli lähes kaikilla perhe ja sen tuomat kiireet. Netissä? En ollut somessa lainkaan joten sitä oli turha kuvitellakaan.

Myöhemmin olen soveltanut tällaista taktiikkaa. Tutustutaan jossain konseptissa, sanotaan nyt vaikka opiskeluissa. Syntyy ehkä tuttavuutta, kaveruutta. Olen kuitenkin huomannut, että ystävyyden syventämiseksi tarvitaan jotain näkemistä/tekemistä/viestittelyä sen konseptin ulkopuolelta. En ole saanut maagisesti ystäviä leikkikentältä. Mutta olen vaihtanut puhelinnumeroita (sillä lailla nolosti punastellen) ja sopinut leikkitreffit meille kotiin ja sitten ollaan hieman paremmin tutustuttu. Jostain ihmisistä tietää, että he eivät jää vaikkapa työpaikan vaihdon, muuton tai elämäntilanteen muuttumisen kuten vaikka hoitovapaan loppumisen jälkeen elämään juurikaan. Toisista taas tietää, että tämä kestää enemmän kuin vain tämän tilanteen verran ja siihen on valmis näkemään vaivaa. Sillä sitä ystävyys ennen kaikkea vaatii, aikaa ja sitä, että laittaa viestiä, vastaa viesteihin, uskaltautuu ehdottamaan tapaamista, uskaltaa avata itsestään ja antaa ja saada, kuunnella ja kertoa.

Joskus voi olla myös niin, että ei ole vielä tajunnut, että ystävä on jo lähellä. Tai että itse kokee, että joku on vain tuttava ja toinen voikin kokea sinut tärkeäksi. Kannattaa siis pitää silmät auki! Ystävä saattaa olla jo elämässäsi. Silloin kannattaa antaa hänelle enemmän aikaasi, sillä se on ainut keino syventää kaveruus ystävyydeksi.

Meillä ei vietetty ystävänpäivää mitenkään. Tai no leikittiin, syötiin näkkäriä, vähän jopa ulkoiltiin ja me vanhemmat erottelimme kahta painikaveria toisistaan. Iltapalalla mulle tuli erityisen surullinen olo. Päätin tehdä koko perheelle ystävänpäivän haastattelun (tahatonta komiikkaa syntyi, kun kysyin taaperolta leikilläni, kuka on sinun ystäväsi ja hän sanoi tisssssi) ja nyt julkaisen Mimmin kolme ja puolivee vastaukset. Rakastan vastauksissa sitä konkretian tasoa, jolla liikutaan. Ystävyys on leikkiä ja yhteistä tekemistä eikä liian rajaavaa ja määrittelevää.

KUKA ON SINUN YSTÄVÄSI?

  • Hilla
  • (johdateltuna onko päiväkodissa joku??????) Fanni

MISTÄ TIETÄÄ, ETTÄ JOKU ON YSTÄVÄ?

  • No jos sanoo!
  • On kiva leikkiä

HALUAISITKO LISÄÄ YSTÄVIÄ?

  • Minä ainakin haluaisin!

MISTÄ UUDEN YSTÄVÄN VOI LÖYTÄÄ?

  • Ympäri maailmaa

MIKÄ YSTÄVYYDESSÄ ON TÄRKEÄÄ?

  • Leikkiminen, piiloleikki, pallon potkiminen, hippaa leikkiminen ja pelailu

MITÄ HALUAISIT ANTAA YSTÄVÄLLE?

  • Lahjan! Jättiläiskortin tai voisin muuttaa sen jättiläiseksi.
  • Ja ois kiva kiipeillä yhdessä!

MITÄ HALUAISIT SANOA IHMISILLE, JOLLA EI OLE YSTÄVÄÄ TAI JOKA ON YKSINÄINEN?

  • Minä voisin olla ystävä!

Näihin tunnelmiin, terveisin Heini

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *