Vain äitylijutut

PMS, menkat, kierukka ja muuta mukavaa

Osa tuotteista saatu testiin *Myllymuksut

Olen aina inhonnut menkkoja syvästi. Milloin mistäkin syystä. Ala-asteella, koska hävetti. Ylä-asteella, koska poikkeuksellisen kovat kuukautiskivut. Lukiossa, koska aloin seurustella. Ammattikorkeassa, koska niihin meni rahaa. Aikuisena ja työelämässä ollessani, koska en ollut taaskaan raskaana ja odotuksen odotus alkoi taas alusta.

Vielä turhempi asia on PMS-oireet. Minulla ne ovat poikkeuksellisen voimakkaat ja lähipiirini tietää sen hyvin. Olen suorastaan huomattavan paljon kipakampi, ärtyvämpi, räjähtävämpi kuin tavallisesti. Katsoin vähän aikaa sitten dokumentin aiheesta ja jäin miettimään siitä hyvin monia asioita. Ensinnäkin sitä, että en ole yksin. Nykyaikana naisen ollessa vähemmän raskaana ja vähemmän imettävänä elämänsä aikana, meillä on myös enemmän kuukautisia kuin vaikka 150 vuotta sitten. Kuukautiset ovat siis merkittävänä osana kohdullisen elämää, toistuen säännöllisinä, rytmittäen elämää.

Kuavassa toinen kestotuote, josta olen innostunut eli Myllymuksun kestovanulaput

Tätä kirjoittaessani minulla EI ole PMS-oireet päällä, joten pystyn suhtautumaan niihin hieman etäisemmin. Olen alkanut miettiä asiaa myös hieman toiselta näkökulmalta. Ehkä juuri kipakkuus on se, mitä naiset tarvitsivat pyrkiessään lähemmäs sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ehkä moni yleisöosastokirjoitus ja pamfletti olisi jäänyt kirjoittamatta ilman PMS-oireita.

Helpottaakseni kuukautisten tuomaa rytmitystä olen jo pitkään halunnut kokeilla menkkapikkareita. Olen käyttänyt Luneten kuukautiskuppia jo yli 10 vuotta mutta synnytysten jälkeen se ei ole tuntunut heti omalta ja olen pitänyt pitkiä taukoja. Kierukan kanssa kuukautiset ovat olleet mulla hieman epäsäännöllisemmät kuin tavallisesti, vaikka tällä hetkellä kierto onkin säntillinen. Kierukan asentamisen jälkeen vuoto on kestänyt minulla erittäin, erittäin pitkään, jopa 4 kuukautta putkeen. Kun ennen lapsia kuukautiseni olivat erittäin runsaat, nyt ne ovat selkeästi kierukan myötä niukentuneet mutta samalla kestävät todella pitkään. Keskivahva hormoonikierukka on sopinut kyllä mulle muuten hyvin eikä tokan lapsen jälkeen ole ollut siitä mitään erikoisia vaivoja. Menkkapikkarit ovat olleet ihan huippuhyvät niinä päivinä, jolloin vuotoa on todella niukasti tai sen alkamista tai loppumista joutuu odottelemaan.

Mun vinkit menkkojen tekemiseksi kivemmiksi

  • Älä sovi liikaa menoja, jos tiedät milloin menkat on alkamassa. Mä ainakin tykkään käpertyä sopivasti sisäänpäin ja röhnöttää.
  • Tee jotain kivaa. Mä saan virtaa kasvien hoidosta. Pyrin järjestämään niin, etten olisi yksin lasten kanssa, koska mun pinna on todella lyhyt silloin.
  • Keitä teetä. Usein. Mun uusin innostus on Hibiscus-tee.
  • Ruuista raakakaakao, banaani, mysli auttavat kuulemma PMS-oireisiin. Ostankin yleensä suklaata ainoastaan PMS-oireissa.
  • Tanssi! Nämäkin menkkapikkarit ovat olleet tanssitunnin tiimellyksessä.
  • Samoin kuin raskausaikana, tykkään pukeutua korkeavyötäröisiin vaatteisiin ja kaikkeen pehmoiseen ja mukavaan. Menkkapikkarit ovatkin siihen loistavat, koska ne ovat niin, niin mukavat. Suosittelen ostamaan useammat kerralla ja testaamaan eri malleja.
  • On ok itkeä koskettaville mainoksille ja olla vähän kipakka. On ok tuntea kaikki ne tunteet.

Koska menkat tulevat vain kerran kuussa, olen testannut pikkareita vasta kerran. Sain nimittäin Myllymuksulta testiin myös toiset housut, joissa on pienet lahkeet ja niitä en ehtinyt vielä kunnolla kokeilla, koska kestotuotteiden testaaminen vie aikaa. Ainakin pesu on ollut helppoa ja vuodot pysyneet kurissa. Kerron lisää, kun tiedän lisää!

terkuin Heini

Comments

Veera90
14 toukokuun, 2024 at 10:11 am

Itse en tykkää tanssia menkkojen aikana. Usein sillon hulahtaa jo pelkästään kun nousee ylös tuolilta tai sohvalta yms.Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Äitienpäivänä

13 toukokuun, 2024